Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nevěří na manželství a v Samotářích hulil trávu: Podívejte se, jak šel čas s Jiřím Macháčkem

28. března 2024 | 06:00

Patří mezi nejoblíbenější herce české filmové scény a jeho role jsou doslova nezapomenutelné. Přestože mu přibyly vrásky i šediny, stále to umí na pódiu rozpálit a své fanynky tak dostat do varu. Zavzpomínejte s námi na to, jak šel čas s bohémem z Litoměřic, Jiřím Macháčkem. 

Studium herectví nedokončil

Jiří Macháček se narodil v roce 1966 v Litoměřicích. Po střední škole se přestěhoval do Prahy a kromě Konzervatoře Jaroslava Ježka vystudoval také Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Právníkem se nakonec ale nikdy nestal, protože jeho srdce patřilo filmu a divadlu. Na DAMU se hlásil celkem čtyřikrát. Nakonec jej přijali, ale studia nedokončil. Přesto se však na prknech, které znamenají svět, dokázal prosadit a od 90. let byl členem divadla Sklep a získal také angažmá v Divadle Na zábradlí a Na Jezerce.

VIDEO: Prostě fenomén!: Uzlinka z Pelíšků 

Video se připravuje ...
Prostě fenomén!: Uzlinka z Pelíšků (Maminka.cz) • VIDEO: Videoredakce ženských titulů

Začátky před kamerou

Poprvé se před kamerou objevila v roce 1992, a to v televizním dramatu Franz a Felice. Následně jej divadelní kolega Tomáš Vorel obsadil do vedlejší role portrétisty v dramatu Kamenný most. Jednalo se tak o jeho celovečerní debut na filmovém plátně. Menší roli ztvárnil také v dramatu Pasti, pasti, pastičky, v krimi Minulost nebo v povídkovém filmu Praha očima....Jednu z ústředních rolí získal v autorské komedii Návrat idiota z roku 1999, která byla oceněna Českým lvem pro nejlepší film.

Jiří Macháček a Tatiana Dyková ve snímku Návrat idiota z roku 1999.
Autor: www.csfd.cz

Zlom v kariéře? Samotáři!

Přišel rok 2000 a s ním kultovní komedie Samotáři, která Jiřího Macháčka vystřelila rovnou na vrchol. Ve filmu ztvárnil postavu Jakuba, který je většinu času pod vlivem marihuany. Tyto stavy nemusel herec ani příliš předstírat, protože po celou dobu natáčení marihuanu kouřil doopravdy. Ve filmu si postava Jakuba z jointa potáhla celkem sedmatřicetkrát a díky tomu působila tak věrohodně. Jiří Macháček si však kvůli tomu údajně nepamatuje většinu natáčení. Za roli věčně zkouřeného Jakuba získal Českého lva za nejlepší mužskou vedlejší roli.

Jiří Macháček ve filmu Samotáři
Autor: Česká televize

A další nabídky se začaly jen hrnout. Následoval Výlet, Mazaný Filip, Jedna ruka netleská, u které byl spoluautorem scénáře, hořká komedie Horem pádem, za kterou byl podruhé nominován na Českého lva. Dále následovaly role ve filmu Medvídek, Kráska v nesnázích, Nestyda, Ženy v pokušení, Muži v naději, v trilogii Zahradnictví a životopisném dramatu Toman, ze kterou si vysloužil třetí nominaci na Českého lva.

Vášeň pro film i hudbu

Roku 2001 vyšlo první album kapely Mig 21, ve které Jiří Macháček působí jako zpěvák a textař. Kapela je stále aktivní a má za sebou 8 desek, z nichž poslední vyšla v roce 2021 a nese název Džus noci. Skupina pořádá koncerty, vystupuje na festivalech a jejich písně byly v roce 2005 použity v celovečerní filmové grotesce Skřítek, ve které si Jiří Macháček zahrál roli řezníka.

Jejich největší hity jako "Snadné je žít", "Maloktraktorem" nebo "Slepic pírka" umí většina z nás nazpamět. Díky skladbě "Kalhotky si sundej" má kapela dokonce početnou sbírku dámského prádla, které při koncertě běžně přilétává na pódium. „Jsem vděčný, když kalhotky přilítnou na pódium, ale nevyžaduju to. Schraňuju je, mám je ve zkušebně. V jednom rohu je hromada, nestačili jsme je přerovnat,“ popsal v roce 2021 Jiří Macháček v pořadu 7 pádů Honzy Dědka.

Jiří Macháček při vystoupení kapely Mig 21 v roce 2023
Autor: profimedia.cz

Herec se prosadil také v rozhlase. V první půlce 90. let patřil mezi moderátory hravého Rádia Mama. Vystupoval jako Dr. Vinnetou a autorský pořad Přepadení se stal průkopníkem české telefonické mystifikace v éteru. Později přešel se skupinou do soukromého Rádia Limonádový Joe.

Život na psí knížku

O svém osobním životě toho herec nikdy příliš neprozradil. Ví se, že je rozvedený a že od roku 2000 žije s o dvanáct let mladší partnerkou Kristinou Dufkovou. Seznámili se v Písku, kde tehdy studovala animovanou tvorbu a Jiří Macháček tam byl s divadlem na představení. Potkali se v baru a byla z toho láska jako trám. Mají spolu dceru Bertu a syna Antonína. Nikdy se však nevzali. Po prvním rozvodu herec na manželství nevěří a svatbu tak považuje za zbytečnou a Kristině to tak nejspíš také vyhovuje.

Jiří Macháček s partnerkou Kristinou Dufkovou
Autor: Martin Hykl

Autor: Aneta Valešová, Prostě fenomén