Osmé jednání zastupitelstva Prahy 10 přineslo dramatické momenty. V průběhu jednání, které se konalo v pondělí 25. března, totiž došlo na ostrou hádku mezi zastupitelem Viktorem Lojíkem a náměstkyní primátora Janou Komrskovou. Jako první o incidentu informovala své sledující na sociálních sítích Jana Komrsková, když druhý den ráno napsala, že se probouzí z šoku, který na zastupitelstvu prožila.

„Zastupitel Viktor Lojík (TOP 09) ke mně včera přišel při mém vystoupení, kdy jsem měla mluvit, a začal na mě hrubě řvát, ať mu přestanu tykat! Vstoupil do mého osobního prostoru, sebral mi mikrofon a jeho zatnuté pěsti říkaly, že se je nebojí použít,“ uvedla na síti X Jana Komrsková.

„Nejsem z cukru, ale šel z něj strach“

Náměstkyně primátora v příspěvku také poděkovala všem, kdo se jí zastal: „Nejsem z cukru, ale toto byla silná a nepříjemná zkušenost, kdy z tohoto hulváta šel strach. Když už mi vytrhl mikrofon z ruky, byla jsem ráda, že se mě zastali kolegové a odstrčili ho z mé blízkosti. Vše viděli nejen zastupitelé, starosta (ten nereagoval vůbec), ale i občané, kteří se mě v tu chvíli zastali,“ dodala Komrsková. V komentářích později naznačila, že zastupitel Lojík mohl být pod vlivem alkoholu.

Člen výboru pro životní prostředí a infrastrukturu zastupitelstva Prahy 10 Viktor Lojík ale odmítá, že by se incident odehrál tak, jak jej popisuje náměstkyně Jana Komrsková. Odmítá, že by na ni křičel, zatínal pěsti, nebo že by dokonce byl opilý. Konflikt podle jeho slov byl vzájemný a vyvolalo jej hrubé chování náměstkyně. „Celé to začalo tím, že ač si s paní Komrskovou netykáme, tak mi během jednání zastupitelstva tykala a nazývala mě ‚teletem‘. Na konci projednávaného bodu jsem šel ke stolku paní Komrskové a požádal jsem ji, aby mi přestala tykat. Její odpověď byla ‚Vypadni!‘ nebo ‚Odprejskni!‘,“ vysvětluje Lojík.

Lojík rovněž odmítá, že by mikrofon Komrskové vytrhnul z rukou. Ve vyjádření pro Blesk zastupitel Lojík uvádí, že si jej pouze přidržel, aby výzvu o netykání zopakoval do jejího mikrofonu. Do potyčky se podle něj pak vložil další zastupitel: „V tu chvíli se do situace vložil zastupitel Beneš, který mě začal slovně napadat. Přiznávám, že jsem mu jeho slovní invektivy opětoval. Celé to vyvrcholilo tím, že mě zastupitel Beneš fyzicky napadl. Jsem rád, že jsem se jeho fyzickým útokem nenechal dál vyprovokovat,“ uvedl pro Blesk Lojík s tím, že se náměstkyni primátora za použití jejího mikrofonu omluvil.

Omluvná slova

Viktor Lojík ve svém vyjádření také připustil, že podobné projevy na jednání zastupitelstva nemají co dělat. „Pokud se mé chování někoho dotklo, pak se za něj omlouvám, a zároveň doufám, že k omluvě přistoupí i druhá strana incidentu, která konflikt vyvolala,“ dodává Lojík.

Jana Komrsková se k incidentu v odpovědi na dotazy Blesku vyjádřila v tom smyslu, že vše potřebné z její strany už uvedla na svých sítích. Nad rámec těchto vyjádření pouze uvedla, že je podle ní takové chování nepřípustné za každých okolností: „I kdyby se stalo před tím cokoliv, tak jsem přesvědčena, že se takto muž k ženě chovat nesmí. Stejného názoru byli i přítomni občané,“ dodala Komrsková.

Starosta desáté městské části Martin Valovič (Společně pro Prahu 10) na dotaz médií uvedl, že se vše odehrálo za jeho zády ve chvíli, kdy řídil schůzi. Podotknul, že při vypjaté situaci vyzýval ke klidu. Z jednání zastupitelstva jsou pravidelně pořizovány záznamy, které jsou dostupné na webových stránkách městské části. Záznam z posledního jednání však zatím dostupný zatím není.

Fotogalerie
5 fotografií