„Praha již v roce 2020 zakázala používání pyrotechniky na Silvestra a na Nový rok v centru města, v parcích a v blízkosti nemocnic, útulků pro zvířata nebo veterinárních stanic. Věřím, že dronová show by mohla být cestou, jak ohňostroj nahradit bez působení zbytečného utrpení zvířatům a stresu seniorům či dětem,“ vysvětluje pražský radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský (Piráti).

Podívaná, která neubližuje

Nápad kvituje také náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil (TOP 09), v jehož gesci je také péče o zvířata. Podle něj je dronová show adekvátní náhrada za kontroverzní ohňostroje: „Jsem velký odpůrce ohňostrojů a pyrotechniky, která prokazatelně přináší obrovský stres nejen psům, ale také ubližuje mnohým volně žijícím druhům zvířat. Osobně bych si proto přál, aby došlo k úplnému zákazu volně prodejné zábavní pyrotechniky. Různé zkušenosti ukazují, že profesionální dronové show jsou cestou, která lidem přináší atraktivní podívanou na nebi a současně neubližuje zvířatům,“ uvádí Jiří Pospíšil.

Světelná vystoupení s drony oproti ohňostrojům nejsou hlučná, neprodukují žádný kouř a ani po sobě nezanechá haldy odpadků. Navíc ji lze snadno opakovat několikrát za sebou. Díky pokročilým technologiím je celá show také pro své okolí bezpečná a divácky velmi atraktivní.

Video
Video se připravuje ...

Film Gump – jsme dvojka představí unikátní dronovou show nad Prahou Bioscop

Snad bude přát počasí

Až padesátimetrové obrazy zvířat se nad Vltavou v centru prahy objeví v 19:00, jako hudební doprovod na akci vystoupí také Olga Lounová. Organizátoři ale dodávají, že se akce bude konat pouze za příznivého počasí. Nejlepší výhled podle nich má být z náplavky na Rašínově nábřeží a ze Smíchovské náplavky ve směru proti proudu řeky. Akce se uskuteční bez omezení dopravy a za dohledu složek integrovaného záchranného systému.

Dronové světelné show jsou v posledních letech čím dál, tím populárnější. Novoroční ohňostroj za ní vyměnila například Kutná Hora. Drony už se jednou proletěly i nad Prahou. V rámci kampaně #silnější proběhla krátká show 17. listopadu minulého roku.

Fotogalerie
27 fotografií