Do kostela sv. Petra a Pavla v Radotíně začaly ve čtvrtek před jednou hodinou proudit davy lidí, aby se naposledy rozloučily s legendou českého undergroundu Pavlem Zajíčkem. Rozloučit se přišli nejen známí a blízcí, ale také především spousta jeho obdivovatelů.

V zástupu lidí, který směřoval do kostela, jenž se velmi rychle naplnil, se mačkají především muži s vlasy až po ramena a v rukou žmoulají cigarety. Mezi přítomnými byla například někdejší mluvčí Charty 77 Anna Šabatová nebo komik a moderátor Jakub Kohák.

„Pavel mi hrál v jednom spotu pro nadaci na záchranu Karlova mostu. Dlouho jsem ho přemlouval, aby mi zahrál jednu dost specifickou roli a on na to nakonec kývl. Takhle jsme se seznámili. Byl to svérázný člověk a významná individualita. On nebyl na moc velké okázalosti, ale je skvělé, že se sešla jeho rodina a kamarádi, kterých je tu spousta,” řekl Blesku herec Jakub Kohák.

Poslední potlesk

Krátce před druhou hodinou byla rakev s Pavlem Zajíčkem vynesena k pohřebnímu vozu. Jakmile se průvod s rakví objevil u brány, začali lidé tleskat. Další vlna potlesku pak přišla ve chvíli, kdy se dal do pohybu pohřební vůz s naloženou rakví.

Legenda undergroundu

Pražský rodák Pavel Zajíček patřil mezi nejvýznamnější představitele českého undergroundu. V roce 1976 jej komunistický režim spolu s členy kapely The Plastic People of the Universe zatkl a na rok uvěznil.

Po propuštění podepsal Zajíček Chartu 77 a následně se stal jedním z terčů akce Asanace, jejímž cílem bylo donutit nepohodlné lidi k emigraci. Zajíček odešel v roce 1980 nejprve do Švédska, později do USA. Od roku 1995 žil opět v Praze.

V 90. letech vydal Zajíček s DG 307 alba Uměle ochuceno, Kniha psaná Chaosem nebo Šepoty a výkřiky. Jeho texty byly publikovány v samizdatu nebo v exilových časopisech, ve sbornících, po sametové revoluci vyšly i knižně, stejně jako sbírka poezie Kniha měst. Hrál malé role ve filmech Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky či ...a bude hůř Petra Nikolaeva. V říjnu 2023 mu bylo uděleno čestné občanství hlavního města Prahy.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Pavla Zajíčka. (21. březen 2024) Daniel Kristl

Fotogalerie
48 fotografií