„V okolí máme plno lidí, kteří o cestování mluví už roky a ještě asi roky mluvit budou. Čekají na nějakou správnou chvíli, ale ta nikdy nenastane. Prostě do toho musíte šlápnout a pak kormidlovat,“ říkají Kamila (27) a Ondřej (30) Šiklovi. A tak do toho loni 17. září, na čtvrté výročí jejich svatby, šlápli.

Ostatně, odvaha jim nechyběla nikdy. Vzali se po sedmiměsíčním vztahu, protože „poprvé v životě jsme si byli oba jistí, že chceme vsadit své životy pouze na jedinou kartu“.

Pracovali v rodinných firmách („Já měla na starosti obchod v malodopravě a pohonných hmotách, manžel marketing a program v zábavném areálu, který jeho otec vybudoval na Moravě.“), po svatbě ale vše překopali a začali společně žít na Západě, kde si založili vlastní podnikání.

„V létě jsme dojížděli na Vysočinu, kde jsme vypomáhali ve Westernovém městečku Šiklův mlýn. V zimních měsících jsme se snažili vždy někam vyrazit,“ říká Kamila Šiklová.

Mladá rodina z Česka v Las Vegas.
Autor: Ondřej Šikl

Kde na to berete?

Neměli vybranou konkrétní destinaci ani termín, jen čekali na akční letenky. Díky tomu letěli do New Yorku a zpět za 3500 korun, nebo na Filipíny za 11 500 Kč.

„Nechtěli jsme nikomu říkat, že takhle šetříme, ale když se na nás okolí začalo divně dívat, kde na všechny naše cesty bereme, šli jsme s pravdou ven. A mnozí zůstali jen nevěřícně koukat, když jsme jim vyprávěli, jak jsme za cenu týdenní dovolené v Chorvatsku během tří týdnů procestovali Asii,“ vysvětlují mladí manželé.

Když se jim narodil syn, cestování se nevzdali, jen exotické cíle vyměnili za ty bližší. Někdy v té době („Protože nám chyběla Asie a jiné kontinenty,“ poznamenává Ondřej Šikl) se začal rodit jejich plán vyrazit i se synkem na cestu kolem světa.

„I když já myslím, že s touhle myšlenkou jsme se narodili. Nikdy jsme nesnili po baráku a ani komfortu. Já jsem v 16 odletěla na rok do Spojených států, kde jsem studovala angličtinu a reprezentovala školu na snowboardu. Ondra byl na škole v LA a posléze žil chvíli v Miami. Vždy jsme toužili po cestování,“ dodává Kamila.

Když se ohlédnou zpět, vlastně prý jen přemýšleli, jak cestu zorganizovat. Která místa navštívit, jak program nakombinovat ke spokojenosti všech („Protože Elliot je pro nás nejdůležitější člen výpravy.“) a jak cestu financovat. „Tedy jak si během cest vydělávat, abychom se nemuseli vracet zpět,“ vyprávějí.

Filipíny: „Pokud je někdo milovník průzračného moře a nepotrpí si na zaplněné turistické místo, rozhodně doporučujeme Coron na Filipínách. Strávili jsme čtyři dny brázděním místních ostrůvků na lodí, a kdybychom neměli letenky dál, tak tam jsme ještě asi teď.“
Autor: Ondřej Šikl

Inspirace z ciziny

Inspirací jim byli nejúspěšnější světoví travelblogeři. Tedy lidé, kteří cestují a o své zážitky, fotografie a videa se dělí na sociálních sítích – zejména Instagramu, YouTube a Facebooku.

„Nejlepší travelblogeři si vydělávají za jednu reklamní fotografii až 10 000 USD, tedy přes 400 tisíc korun, náš rekordní výdělek za jednu fotografii je zhruba 20 tisíc,“ prozrazuje Ondřej Šikl.

Princip je jednoduchý – čím víc lidí je na sociálních sítích sleduje, tím víc si vydělají. Nebo získají výhodnější podmínky při vyjednávání s hoteliéry a podobně.

„Například nám poskytují recipročně pobyt, stravu atd. zdarma za promo videa a fotografie, které nasdílíme na našich sociálních sítích. Často také potřebují profi foto některé nové části nebo apartmánu, kde jsme schopni jim to exkluzivně nafotit i z dronu. Na Srí Lance jsme takto dokumentovali i safari,“ nechává Ondřej Šikl nahlédnout do obchodního zákulisí.

Jak přiznávají, ještě nejsou ve stadiu, aby je putování uživilo. „Naši cestu a její náklady bereme jako investici, která nemůže dopadnout špatně. I kdyby se nám nepodařilo dosáhnout našich cestovatelských plánů spojených s aktivním výdělkem, stejně jí nebudeme litovat. Protože společně strávený čas a vzpomínky nám nikdo nevezme,“ říká Kamila Šiklová. Asi největší inspirací jim byla americká rodina, která si říká The Bucket List family. „V roce 2015 vše prodali a od té doby cestují.“

Mladá rodina z Česka na Bahamách.
Autor: Ondřej Šikl

Plány

Někteří cestovatelé mají podrobný plán, jiní nechávají vše otevřené, Šiklovi se snaží kombinovat to nejlepší z obou variant.

„Pokud jedete úplně na improvizaci, stane se vám, že někde přistanete, zrovna neseženete wifi apod., jste odkázaní na rady taxikářů a jezdíte z jedné strany města na druhou shánět hotel nebo penzion. Takže vám to v konečné fázi vezme plno času a stojí to dvakrát tolik,“ říká Kamila Šiklová.

Při plánování si nejdříve řekli, které destinace („Zvláště ty se zajímavými zvířaty, jako jsou pro nás klokani, rejnoci, papoušci, velryby a podobně.“) chtějí navštívit. Vše propojili do trasy, která měla jediný pevný bod – ten startovní.

17. září odletěli na Srí Lanku, z níž chtěli pokračovat do Barmy, ale kvůli politické situaci plán změnili. A tak pokračovali po trase Malajsie – Singapur – Vietnam, Kambodža – Filipíny – Bali – Austrálie – Nový Zéland – Havaj – Idaho – Utah – Arizona – Las Vegas – Mexiko – Kajmanské ostrovy – Bahamy...

„Určitě se chceme jednou znovu podívat do Austrálie, za 14 dní jsme neměli šanci vidět ani čtvrtinu toho, co by za to určitě stálo. Zato na Bahamy už bychom se nevraceli. Navštívili jsme tam sice ostrov Exuma, jeli na výlet za prasátky a žraloky, ale to je opravdu vše, co nám Bahamy nabídly. Jinak jste rádi, když najdete jednu otevřenou restauraci nebo obchod, kam musíte z hotelu doběhnout, protože možnost půjčení kola nebo skútru tu opravdu není, což byste u ubytování, které tam začíná na 250 USD, tedy zhruba 5000 Kč, čekali,“ říkají shodně.

Bahamy: „Leguáni na pláži byli naprosto přátelští a za pár hlávek salátu nás nechali udělat tolik fotek, kolik jsme chtěli.“
Autor: Ondřej Šikl

Ponorka? Ne!

Přestože spolu putují už déle než čtyři měsíce, ani jednou se zatím nepohádali. „Možná kdybychom byli na jednom místě, denně se chodili opalovat na pláž a neměli nic jiného na práci, tak by taková situace mohla nastat. Ale my nejsme na klasické dovolené. Jsme pátý měsíc na cestě a vše děláme, plánujeme a domlouváme za pochodu. Je to pro nás práce jako každá jiná,“ říká mladá maminka.

Mají jasně rozdělené úkoly. Ondřej má na starosti veškeré plánování, přejezdy, zajišťování letenek, domlouvání ubytování, e-mailovou korespondenci, finance a pojištění, Kamila se stará o veškerou publikační činnost, správu sociálních sítí, focení, grafiku a podobně. „Společně pak vyhledáváme zajímavé lokace, náměty na focení, nápady na spolupráce a budoucí destinace,“ říkají.

„Ale na prvním místě jsem maminka, takže prioritně se starám o synka, ze kterého už je profesionální cestovatel. Možná nám jednoho dne řekne, že chce zůstat sedět doma, a pak naše plány změníme, protože mu budeme naslouchat. Ale než to nastane, budeme se snažit natahovat jeho komfortní zónu, jak se jenom dá. Možná nebude mít své kořeny hluboko, ale zato budou rozlezlé po celém světě a takový strom jen tak nic nepřevrátí,“ je přesvědčená Kamila Šiklová.

V každé destinaci se snaží vidět co možná nejvíce, kromě památek jim prý ale neunikne ani žádné dětské hřiště, zvířata nebo typické vodní radovánky.

Jeden kufr

Samozřejmě ale myslí také na synovu bezpečnost, takže nepodcenili očkování a vždy také mají po ruce například repelent.

Cestují nalehko, jen s jedním kufrem. Prý v něm mají všechno, co k životu potřebují. „Žabky a plavky, ale například i tři druhy moskytiér, velkou lékarničku, dron, úložné disky, kopie pasů, boty na běhání atd. a v neposlední řadě – nebo spíš především – plyšáky a spoustu autíček,“ vypočítává odvážná cestovatelka.

„Cestování s malým dítětem jsme řešili s pediatrem zas a znovu. Pročítali si nejrůznější diskuze. Zvažovali, co je OK a co ne. Nakonec jsme se ztotožnili s verzí, že do dvou let (případně než jsou aplikovaná povinná očkování) je lepší s dítětem nelétat. Ne z důvodu tlaku při vzletu, ale kvůli jedné klimatizaci pro 300 lidí, kde je možnost nákazy jakýmkoliv virem od spolucestujících z různých zemí obrovská,“ vysvětluje Kamila Šiklová.

Mladá rodina z Česka na Havaji.
Autor: Ondřej Šikl

Mladá rodina je nyní na cestě pátým měsícem. Pokud chcete vědět, jak jejich příběh pokračuje – a třeba se nechat inspirovat, můžete je sledovat na sociálních sítích – Facebooku, YouTube (tam mimo jiné najdete detailní videopopis veškeré techniky, kterou s sebou táhnou) a především Instagramu (najdete je tam jako @thesikls), kde pravidelně publikují nejnovější zážitky.

Když se jich zeptáte, co by poradili všem, kteří by se – a třeba jen na kratší cestu – chtěli vydat, odpovídají jediné: „Nic neodkládejte a prostě jeďte!“

Pohádková svatba

Do povědomí poprvé vstoupili v roce 2013, když se tajně vzali v Cannes na červeném koberci, kde Kamila coby nevěsta měla tylovou sukni a konversky, což inspirovalo stovky nevěst, které se od té doby stylizují do stejného outfitu. Právě jejich svatba odstartovala blog theSIKLS, který se od založení drží v žebříčku soutěže Czech Blog Awards na předních příčkách.

Letíte poprvé letadlem? Čtěte zde >>>

Fotogalerie
14 fotografií