Než půjdete na Booking

Přirozeným začátkem při průzkumu ubytovacích možností je orientace podle hvězdiček. Všichni víme, že v pětihvězdičkovém hotelu se nám dostane jiných služeb a jiných výhod než ve ”tříhvězdě” či studentském hostelu. Máme jiná očekávání komfortu i ceny.

Málokdo ale ví, že je u nás označování hotelů na libovůli provozovatelů ubytovacích zařízení. Jinými slovy, počet hvězd, které najdete na dveřích či na fasádě hotelu, závisí pouze na tom, na kolik hvězd se jeho provozovatel cítí.

V žádném případě netvrdíme, že všechny hotely, které nejsou certifikované, jsou špatné. V hotelnictví více než kde jinde platí, že spokojenost hosta je klíčová. Nespokojený host si o své nelibosti rád popovídá, a pokud se přátelí s internetem, o svou nepříjemnou zkušenost se může podělit s celým světem. Dnes je možné získat poměrně dobrou představu o úrovni daného hotelu díky jednoduše dostupným recenzím.

Recenze ale nejsou vždy stoprocentně spolehlivé a klasifikace podle hvězdiček zůstává základním kritériem při volbě ubytování. Na hvězdách jsme zkrátka závislí.

Jak se tedy ke hvězdám postavit?

Je potřeba upozornit, že neexistuje celosvětově jednotná “hvězdná” klasifikace hotelů a jiných ubytovacích zařízení. Existují však mezinárodní organizace, které sestavují systémy takových klasifikací a následně také garantují rozsah a úroveň poskytovaných služeb a toho, co daný hotel nabízí.

U nás je takovou organizací Asociace hotelů a restaurací ČR, která již od roku 2006 nabízí certifikaci v rámci evropského systému Hotelstars (do kterého je zapojeno už 17 evropských zemí). Tento systém sjednocuje kritéria hodnocení ubytovacích zařízení, což mimo jiné znamená, že spatříte-li na fasádě hotelu či na jeho webových stránkách logo Hotelstars, máte jistotu, že rozsah a úroveň služeb odpovídá určitým standardům. Můžete navštívit stránku www.Hotelstars.cz, kde najdete kompletní metodiku hodnocení v češtině.

Pokud byste si chtěli urychlit v tomto směru práci s výběrem ubytování před dovolenou či před služební cestou i vy, můžete začít na webu www.hsukatalog.cz. Tam v záložce “Certifikovaní” najdete právě ty hotely s hvězdami, na které se můžete spolehnout.

Autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

PROJEKT BYL REALIZOVÁN ZA PŘISPĚNÍ PROSTŘEDKŮ STÁTNÍHO ROZPOČTU ČR Z PROGRAMU MINISTERSTVA PRO MÍSTNÍ ROZVOJ.

Autor: Asociace hotelů a restaurací ČR, z.s.

 

Fotogalerie
6 fotografií