Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Konec legendárního hotelu Tropicana v Las Vegas: Symbol mafie se objevil ve filmu Kmotr a hostil Elizabeth Taylorovou i Franka Sinatru!

Autor: rc - 
14. dubna 2024
05:00

Tropicana byl v Las Vegas jeden z nejznámějších hotelů světa. Luxus s kasinem byl postaven za peníze mafie a největší rozkvět zažil v 60. a 70. letech. Pobýval v něm herec Sean Connery coby agent 007, objevil se v kultovním filmu Kmotr a hostil slavné hvězdy jako Elizabeth Taylorovou, Debbie Reynoldsovou, Franka Sinatru i Muhammada Aliho. Ovšem další celebrity se v něm již neubytují. Hotel nadobro zavřel své brány a místo něj bude stát sportovní stadion.

Hotel Tropicana má velice bohatou historii, jež dokonce inspirovala i hollywoodské scénáristy. Ikonický hotel nacházející se v americkém městě Las Vegas byl postaven v roce 1957 za peníze mafie. Ta ho také dlouhá léta spravovala. Několik týdnů po jeho slavnostním otevření byl v New York střelen do hlavy mafián Frank Costello.

Svou "popravu" jako zázrakem přežil. Nicméně při prohledání osobních věcí našli policisté v jeho kapse kus papíru, na němž byly zaznamenány podrobnosti o příjmech hotelu Tropicana. Jak uvádí britský deník Daily Mail, za pouhých prvních 24 dní svého provozu hotel vydělal více než 15 milionů Kč. Na papíru rovněž bylo, kolik z peněz dostanou jeho kumpáni.

Razie FBI

Právě inkriminované poznámky šéfa zločinecké organizace Costella upozornily úřady na rozsah vlivu mafie v Las Vegas. Nicméně dlouhá léta se jim nepodařilo shromáždit dostatek důkazů, které by vedly k zatčení jejich šéfů. Vliv organizovaného zločinu v Las Vegas tak sílil. Zlom nastal až v roce 1979, kdy FBI provedla v kasinu v Tropicaně masivní razii. Vše začalo odposlechy v kasinu.

Na jedné z nahrávek FBI byl zachycen zkorumpovaný výkonný ředitel Tropicany Joe Agosto, jak tvrdí, že má pod palcem Harryho Reida, tehdejšího předsedu Nevadské herní komise a později jednoho z nejvlivnějších demokratů v Senátu USA. Reid toto obvinění popřel a nakonec si dokázal udržet svou pozici.

Inspiroval filmaře

Následně vyšlo najevo, že zhruba 6,5 milionu Kč bylo přesměrováno z pokladny kasina mafii v Kansas City v Missouri. Po skandálu byl hotel prodán. Tropicana se dostala pod správu řetězce hotelů Ramada Inn. „Operace Strawman“, jak se odposlechům FBI v Tropicaně začalo říkat, inspirovala hollywoodské filmaře a je zachycena ve filmu Casino režiséra Martina Scorseseho.

To však není jediný hollywoodský trhák, v němž se Tropicana objevila. „Slyšel jsem, že hotel Tropicana je docela pohodlný,“ říká Sean Connery coby James Bond ve filmu Diamany jsou věčné. Objevil se i ve filmu Kmotr.

Místo hotelu stadion

Nicméně tento extravagantní hotel nepřitahoval pouze filmaře. Za svou dobu působení hostil mnoho světových celebrit. V roce 1957 jej navštívil Muhammad Ali, který tam zavítal na rozehřátí před mistrovským zápasem v těžké váze proti Ronu Lyleovi. Hostil i Debbie Reynoldsovou, Elizabeth Taylorovu, Franka Sinatru či Deana Martina.

Slavným dnům hotelu je ale nyní konec. Pár dní před svými 67. narozeninami si v kasinu zahráli poslední hosté a rozloučili se s hotelem navždy. V říjnu letošního roku má být zdemolován a na jeho místě bude stát baseballový stadion.

Video  Jak skončil obávaný mafiánský boss Al Capone: Nejdřív vězení Alcatraz, pak ho dorazila těžká demence  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi