Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Clintonův tajný přílet! Americký exprezident přistál v Praze v noci

Aktualizováno -
9. března 2024
23:25
Autor: Maxmilián Nový, eis, ČTK - 
9. března 2024
22:17

Bývalý americký prezident Bill Clinton je v Praze. Ze Spojených států přiletěl dnes večer před úterní konferencí Naše bezpečnost. Ta mimo jiné připomene 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance. Na setkání bude hlavním řečníkem právě Clinton, který byl šéfem Bílého domu mezi roky 1993 a 2001 - tedy právě v době rozšíření NATO o Polsko, Maďarsko a Česko. Clinton se ubytoval v americkém hotelu Hilton, kam přijel rovnou z letiště.

Clinton v úterý vystoupí na mezinárodní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost organizovanou spolkem Jagello 2000.

Clinton byl prezidentem USA mezi roky 1993 a 2001. Do Prahy přijel na pozvání českého prezidenta Petra Pavla. Konferenci pořádá spolek Jagello 2000, ve Španělském sále na ní kromě Clintona promluví nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Organizátoři konference upozornili na to, že na začátku svého prvního funkčního období Clinton poprvé v dějinách nastínil vizi Evropy bez konfliktů, nerozdělené a demokratické.

Clinton navštívil Prahu několikrát. Poprvé do českého hlavního města přijel v roce 1970 jako čtyřiadvacetiletý student. V lednu roku 1994 pak už jako 42. prezident USA při setkání s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem oznámil, že rozšíření NATO není otázkou jestli, ale kdy. V říjnu 2001 se v Praze zúčastnil mezinárodní konference Fórum 2000, v listopadu 2005 setkání Madridského klubu a v prosinci 2011 přijel na státní pohřeb Václava Havla.

Letošní jedenáctý ročník konference Naše bezpečnost není samozřejmost má podle organizátorů nejen zhodnotit čtvrtstoletí členství ČR v NATO, ale zaměří se také na budoucnost aliance v kontextu dynamického vývoje bezpečnostního prostředí a hrozeb. NATO si 4. dubna bude připomínat 75 let od svého založení.

Na Pražském hradě promluví také prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nebo ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Tradiční politické diskuse se zúčastní také představitelé opozičních hnutí ANO Karel Havlíček a SPD Radim Fiala.

Česká republika se stala členem NATO společně s Polskem a Maďarskem 12. března 1999. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM) zveřejněného loni v září jsou s členstvím ČR v NATO spokojeny dvě třetiny Čechů. Nespokojenost projevilo 26 procent respondentů.

Let exprezidenta do Prahy měl zaplatit místní miliardář a zbrojař René Holeček. Lidovky.cz zjistily před pár dny, že Clintonovi a jeho týmu bezpečnostních agentů ze Secret Service zajistí soukromý business jet. Pokud by pasažérů bylo deset, zpáteční cesta by měla vyjít asi na tři miliony korun.

Holeček patří podle Forbes mezi 30 nejbohatších Čechů. Dříve koupil Českou zbrojovku Uherský Brod a nyní je i ve vedení Colt CZ, což je v podstatě Česká zbrojovka Group po nákupu amerického Coltu.

Clinton navštívil Prahu několikrát, dokonce má Řád bílého lva. Poprvé do českého hlavního města přijel v roce 1970 jako čtyřiadvacetiletý student. V lednu roku 1994 pak už jako 42. prezident USA při setkání s tehdejším českým prezidentem Václavem Havlem oznámil, že rozšíření NATO není otázkou jestli, ale kdy. Tehdy také zahrál na saxofon, který dostal právě od Havla, a hraje prý na něj dodnes.

Clinton se ubytoval v americkém hotelu Hilton, kam přijel rovnou z letiště. Na stejném místě v minulosti byl ubytovaný třeba jeho následovník Barack Obama.

Video  Monicagate (1998): Milostná aféra mladé stážistky s tehdejším prezidentem Billem Clintonem  - Videohub
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

Celebrity-chachacha ( 11. března 2024 11:56 )

A Monika pohulila ?

Celebrity-chachacha ( 11. března 2024 11:54 )

A byla tam taky nějaká hulička?

milan59 ( 11. března 2024 07:03 )

78 letý exprezident USA přifrčel letecky do ČR. 👍 Tak snad vpořádku i když to celé bylo TAJNÉ,ale americké média to už věděla ještě když nastupoval v USA do letadla a sdělila to - Former American President Bill Clinton will fly to the Czech Republic 9. march from the United States to Prague. On Tuesday, he will speak at the Our Security conference in the Spanish Hall of Prague Castle, where participants will commemorate the 25th anniversary of the Czech Republic's entry into the North Atlantic Alliance (NATO).

Eva Komárková ( 10. března 2024 21:57 )

V Redutě s PP a první dáma rozhajdanej svetr. Lewinska měla pěkný kostýmek. Sice pokecaný,ale elegance tam byla.

Eva Komárková ( 10. března 2024 21:54 )

Víno,ženy a zpěv

Zobrazit celou diskusi