Wünsdorf, ležící 40 kilometrů jižně od Berlína, sloužil nejprve císařským a později republikánským vojskům a posléze nacistům. Hitler tu dal vybudovat tři betonové bunkry s šesti podzemními podlažími ukrývajícími na 4000 místností a prostor.

Po porážce Německa se z Wünsdorfu stal hlavní štáb bývalé Rudé armády v NDR – „zakázané město“, na jehož 590 hektarech žilo na 75 tisíc ruských důstojníků a jejich rodinných příslušníků. Městu se přezdívalo „Malá Moskva“, mluvilo se tu rusky a do mateřské země vojáků odsud denně jezdily vlaky. Němci sem měli až na výjimky přístup zakázán, za to sovětští vojáci a jejich rodiny tu měli veškeré vybavení, které si mohli přát, a není divu, že mnoho z nich začalo považovat Wünsdorf za svůj domov. O to horší pro ně bylo, když po znovusjednocení Německa v roce 1989 přišel povolávací rozkaz zpět do Ruska.

Ruské vojsko se kompletně odsunulo až na podzim 1994 a zanechalo tu po sobě neskutečnou spoušť. Německé úřady musely nechat odklidit 98 300 nábojů, 47 tisíc kusů zbraní, skoro 30 tun munice a další nebezpečný odpad zahrnující chemikálie, odpadní oleje, staré barvy, pneumatiky, baterie a azbest. Není divu, že Rusové po sobě »neuklidili«, mnoho rodin totiž bylo v takovém spěchu, že si nemohli zabalit ani spotřebiče a zanechali tu po sobě dokonce i domácí mazlíčky. Někteří odcházející vojáci ale pro změnu stihli z objektů demontovat i okenní rámy, radiátory a všechno, co mohli doma zpeněžit.

Německo mělo s areálem posléze velké plány, které byly ale značně nákladné. Nakonec se sem přestěhovalo několik zemských úřadů a část slouží k bydlení, většina areálu ale už přes dvě desítky let chátrá. Na fotky z Wünsdorfu se můžete podívat v galerii pod článkem.

DALŠÍ OPUŠTĚNÁ MÍSTA NALEZNETE ZDE>>>
Fotogalerie
31 fotografií