Lottie (11) a Libby (8) neusedly do školní lavice už rovných 16 měsíců! Rodiče Richard a Catherine Thorleyovi totiž vzali holčičky na cestu jejich života. V obytném voze cestují po Evropě a za tuto dobu stihli najezdit přes 60 tisíc kilometrů napříč 27 státy.

Nešlo o nijak unáhlené rozhodnutí, Richard a Catherine jsou oba dva učitelé a tento způsob výuky si nemohou vynachválit. Jejich dcerky se dvakrát až třikrát do týdne ráno učí s pomocí rodičů a výukových aplikací, většinu času ale tráví poznáváním světa naživo. Rodina chodí do muzeí, vědeckých center a po historických památkách. Místo tělocviku spolu pak třeba lezou po skalách, sjíždějí řeky, nebo jezdí na kole.

Podle Richarda a Catherine bylo rozhodnutí opustit práci a vydat se na cestu Evropou tím nejlepším, co mohli udělat. Obě dívky jsou prý dva roky napřed v osnovách a osvojily si dovednosti, které by ve škole nikdy nezískaly. Lottie například krásně fotografuje a dokonce získala ocenění od vydavatele cestovních průvodců Lonely Planet.

"Holčičkám se daří skvěle. Když se děti ve Velké Británii učily o 1. světové válce, vzali jsme dcery k válečným hrobům v Ypres. Když děti v Bedfordshire dělaly v zeměpisu projekt o Itálii, Lottie a Libby jim poslaly video, které natočily u šikmé věže v Pise," popsal deníku Daily Mirror táta Richard. "Také mluví trochu francouzsky, španělsky, portugalsky a italsky, takže si myslím, že začátek druhého stupně pro ně bude jednoduchý," dodal.

Rodina se snaží vyžít se zhruba 1500 korunami na den. Minulý rok na cestách je stál přes 550 tisíc. Cestu prý ukončí v září, kdy by Lottie měla nastoupit na druhý stupeň základní školy.

Fotogalerie
24 fotografií