O trávicím ústrojí jako takovém se často hovoří jako o druhém lidském mozku. Není to náhodou. Stačí si uvědomit, jaké pocity míváme v oblasti břicha, když je organismus vystaven stresu, naopak, je-li mysl v euforii (například při zamilovanosti), mnozí cítí příjemné šimrání v břiše. Zatímco ty příjemné pocity si užíváme, ty nepříjemné nám mohou zbytečně zkomplikovat život.

PROČ TRPÍME

Stres je jedním velkým spouštěčem těchto potíží, ale tzv. náhlé příhody břišní mohou být i důsledkem nevhodné stravy i životního stylu. Stačí sníst nezvyklé nebo zkažené jídlo, vypít nadmíru alkoholu, vykouřit více cigaret či užít určitý lék a problém je na světě. Naše trávicí ústrojí se dnes a denně musí vypořádávat s přívalem choroboplodných mikroorganismů i četných toxických látek. Čím jsme starší, tím obtížněji dokáže trávicí ústrojí nebezpečným výzvám čelit. A přestože má vlastní imunitu, nápor škodlivin příležitostně nezvládne i jinak zdravý organismus.

Výskyt náhlých břišních příhod je tak častější nejen u osob vyššího věku, ale také v letním období a při stravování mimo domov. Více se s těmito potížemi pak obvykle setkáváme na cestách do cizích zemí – jídlo si tam nemůžeme vždy vybírat, ani neznáme hygienické podmínky, za nichž bylo připravováno.

CESTA K ÚLEVĚ

Pro pomoc v jednotlivých případech se nabízejí různé prostředky. Vedle schopnosti oprostit se od stresu a věnování pozornosti svému jídelníčku se nabízí množství volně prodejných léků, které jsou k úpravě trávení určeny. Užívat lze také např. bylinné čaje z koriandru, heřmánku, listů bazalky, fenyklu, zázvoru, anýzu a meduňky, které uklidňují žaludek a zlepšují funkci trávicího traktu. Není třeba si doma připravovat odvary, běžně jsou dostupné v podobě čajových směsí. Spolehnout se můžete také na jiné rostliny. Již více než tři tisíce let jsou například využívané při těchto potížích výtažky z pistácie a lékořice, které mají schopnost přinést úlevu rychle i spolehlivě a tlumit řadu příznaků najednou. I tyto látky jsou dnes k dispozici ve farmaceutické kvalitě.

POMOC NIKOLI TRVALÁ

Potýkáte-li se s náhlými příhodami břišními často, neměly by být přípravky na zmírnění jejich příznaků jediným řešením. Pokud trpíte stresem při každé jen trochu vypjaté situaci, měli byste hledat pomoc u psychologa. Jsou-li nepříjemné pocity vyvolávány určitým pokrmem či přejídáním, vynechejte pokrm ze svého jídelníčku a nepřejídejte se. Správná životospráva a psychická pohoda jsou nejlepší lék.