Jednou z nejhezčích destinací Chorvatska je Dalmácie. Turisty sem láká azurové moře, které poskytne zábavu plavcům, majitelům lodí i potápěčům, krásné členité pobřeží a kouzelná města s pobřežními promenádami, která nabízejí nezapomenutelnou atmosféru provoněnou sluncem i úžasnou historii. Pokud vás omrzí vodní radovánky či jiný druh odpočinku, určitě stojí za to navštívit Šibenik, Split, Trogir, Dubrovník, ale třeba i malé městečko Omiš.

PRO DĚTI I DOSPĚLÉ

Například právě Omiš, centrum Omišské riviéry, je ideálním místem, na němž můžete vychutnat vše, co Dalmácie nabízí. Jednak jsou to nádherné písčité pláže vhodné pro rodiny s dětmi, jednak Omiš leží v ústí průzračné řeky Cetiny, část jejíhož malebného koryta si můžete projet na raftu. Samo o sobě je městečko protknuté historií zahrnující éru pirátů, Benátské republiky i turecké nadvlády. Nebude-li vám stačit historie Omiše, je to odtud blízko do Splitu i Trogiru.

CHUTĚ DALMÁCIE

Jídlo je v Chorvatsku jeden velký zážitek. Co stojí za to ochutnat? V Zadarském regionu si dejte sklenku Maraschina – dezertního likéru ze zdejšího druhu višně Maraška. Navázat lze pažským sýrem z ovčího mléka, který se vyrábí na ostrově Pag. Jako hlavní chod může být „brudet“ uvařený z několika druhů ryb, někdy i s mušlemi. Specialitou je „Ninski šokol“ – zvláštně připravená sušená krkovice, která se zapíjí černým benkovským vínem.

Autor: Shutterstock

V Šibenickém regionu můžete začít sýrem „z měchu“ a drnišským pršutem, zapít jej sklenicí červeného vína primoštenského Babiće. Mimo bohatého rybího menu je dobré vyzkoušet Skradinske Kumbasice a věhlasný „Soparnjak“. Vyrábí se z těsta a je plněný fíky, směsí oliv a olivového oleje, peče se jako roláda a podává se studený.

Ve Splitském regionu ochutnejte slavnou dalmatskou „pašticadu“, již můžete zapít osvěžující „Smuticou“ – červeným vínem promíchaným s ovčím nebo kozím mlékem.

V Dubrovnickém regionu určitě ochutnejte stonské slávky a ústřice, snad nejlepší na Jadranu. Z masitých pokrmů, mimo jehněčího a telecího, které se připravuje „pod pekou“ (hliněný pečicí zvon), a plodů moře, je zde zvláštní specialitou brodet z úhořů a žab z údolí řeky Neretvy. Vše je doplněno nejlepšími víny jižní Dalmácie.

TIPY NA VÝLETY
PAMÁTKY UNESCO V DALMÁCII:

katedrála Sv. Jakova v Šibeniku

historické centrum Trogiru

Diokleciánův palác ve Splitu

Starigradské polje, ostrov Hvar

město Dubrovník