Statisíce příznivců kouzelnického učně Harryho Pottera se mohou už dnes projít Zapovězeným lesem plným tajemných tvorů, navštívit hodinu lektvarů, Hagridovu chatrč a řadu dalších míst. Nechybí nástupiště 9 ¾, odkud vyráží Bradavický expres do světa plného fantazie, jehož umělecké ztvárnění mají nyní malí i velcí unikátní možnost vidět v nákupním centru Westfield Chodov v Praze 4.

Spěšný vlak do Bradavic vyráží z nástupiště 9 ¾ a s ním i nedočkaví studenti.
Autor: Blesk – Jiří Koťátko

„Mohou se i zapojit – zahrát si famfrpál, tedy házet camrálem do obruče, o víkendech sledovat a učit se waltz ze čtvrtého dílu filmové série, prověřit své znalosti v kvízu, nebo 15. října zkusit soutěž kostýmů,“ popsala Blesku Kateřina Kleslová za centrum, v jehož zákoutích můžete narazit i na skřítka Dobbyho nebo samotného zlovolného čaroděje lorda Voldemorta.

Na dosah ruky

Akce je první svého druhu v Česku, dosud nejblíž se podobně zaměřená konala ve Vídni. Příznivci ságy se ale každoročně scházejí na festivalu nazvaném LexiCon (dříve Potterfest). Na Chodov s Bleskem jako první vyrazili i Rui Michael Carvalho Almeida (18, Znojmo) se sestřičkami Kimberley Lucií (9) a Isabellou Sofií (13). „Zahrát si famfrpál a dotknout se Bradavického expresu bylo super!“ shodli se. Dorotka Heinrichová (9, Plzeň) se prošla Zapovězeným lesem a společně s Marií (15) a Michaelou (12) z Prahy pak všechny odolávaly vrbě mlátičce v létajícím fordu rodiny Weasleyových.

Je to zážitek i fenomén

Harry Potter a jeho rozšířený svět, známý pod označením Wizarding World (Kouzelnický svět), představují fenomén, který zasáhl miliony fanoušků po celé planetě. Kouzelnická říše vytvořená spisovatelkou J. K. Rowlingovou nabízí nejen dobrodružství mladého čaroděje. Komplexní a detailně vypracovaný fantasy vesmír zahrnuje Školu čar a kouzel v Bradavicích pro náctileté kouzelníky, magické tvory obývající Zapovězený les, ale vlastně každé místo Země, kouzelné artefakty a temné síly, jimž vévodí lord Voldemort.

V chodbách centra se ukrývají známé hvězdy z potterovských příběhů, chybět nemůže domácí skřítek Dobby.
Autor: Blesk – Jiří Koťátko

Série knih, filmů, zábavních parků, třeba také divadelních projektů a další součásti univerza rozvinuly nejen příběh hlavních postav, ale zpřístupnily fanouškům celou řadu možností, jak si užít magické prvky, které oslovují lidi všech věkových kategorií. Harry Potter a Wizarding World jsou symbolem přátelství, odvahy a dobra a jejich vliv na populární kulturu zůstává trvalý a inspirující.

Co, kde, kdy, za kolik

Vydejte se do Bradavic – Westfield Chodov, Roztylská 2321/19, Praha 4 • Kdy: 25. 9. až 22. 10., pondělí až pátek 11:00 až 20:00, sobota a neděle 10:00 až 19:00 hodin • Za kolik: Vstup s účtenkou nad 500 korun pro jednotlivce, rodinu (2 dospělí, až 3 děti) či skupiny až tří osob.