Hippokrates se narodil v roce 460 př. n. l. a v mládí hodně cestoval za vzděláním. Vědomosti čerpal nejen v Řecku, ale také V Malé Asii a zřejmě i v Egyptě. Sepsal pak teorii, podle které jsou vlastnosti lidí dány podnebím a prostředím, v němž žijí.

V čem spočíval jeho hlavní přínos? Byl přesvědčený, že za obtíže tělesné či duševní nemohou zlí duchové nebo prokletí, ale nerovnováha čtyř základních šťáv v těle – černé žluče (melos), žluté žluče (chole), krve (sanguis) a slizu (flegma). Od tohoto rozlišení pak vzniklo dělení lidí na melancholiky,

To by snad ani nebylo Řecko, kdyby tu nebyly památky...
Autor: profimedia.cz
choleriky, sangviniky a flegmatiky.

Hippokrates žije dál

Když v roce 430 př. n. l. potlačil mor v Aténách, stal se jejich čestným občanem. Úspěšný byl i při léčení vojáků v Peloponéské válce (431-404 př. n. l.). Hippokrates zemřel pravděpodobně v roce 377 př. n. l. ve městě Larisa ve středním Řecku, jeho myšlenky ale přežily do dnešních dnů.

A přežila i jeho přísaha obsahující základní principy lékařského povolání. I když např. na Karlově univerzitě se na ni nepřísahá.

Kos patří k jedněm z nejhezčích řeckých ostrovů.
Autor: profimedia.cz
Na nejslavnějšího rodáka jsou obyvatelé třetího největšího Dodekanéského ostrova v Egejském moři, jehož pobřeží měří 112 km, patřičně hrdí. Často například tvrdí, že v hlavním městě můžete usednout pod platan, pod kterým slavný lékař učil.

Strom je to úctyhodný, jenže podle dendrologů tu něco nesedí – platan by měl být starý zhruba dva a půl tisíce let. Ve skutečnosti prý ale má »jen« 700 let. No, krásně pod ním ale je.

Tímhle je Kos vyhlášený nyní:

PÍSEČNÉ PLÁŽE

Písečné pláže na Kosu jsou úchvatné.
Autor: profimedia.cz
Kos je vyhlášený nejen převážně písečnými plážemi, ale také  nabídkou hotelů s all inclusive.

TERMÁLNÍ PRAMENY

Když pojedete z města Kos na východ, za vesnicí Agios Fokas  naleznete na konci silnice teplé sirné prameny vyvěrající do vody. Hippokrates žil před 2450 lety.

Fotogalerie
6 fotografií