Co když se islandská sopka neuklidní? Jak dlouho sopečná krize potrvá, to nedokáže nikdo odhadnout. Erupce islandského vulkánu může skončit za několik hodin nebo za několik málo dní. Může však podle vulkanologa Thora Thordarssona trvat i řadu let. Je to jako sci-fi: Opustěná letiště, nemocní lidé, astronomické ceny zboží, bída…Co všechno by takové dlouho trvající sopečné ticho nad Evropou způsobilo?

Ekonomický propad

Česko přichází kvůli zastavení leteckého provozu o 120 až 150 milionů Kč. Pokud by to trvalo déle, byl by krach aerolinek neodvratný. Krutě by byl postižen i turistický průmysl, Česko nyní denně přichází kvůli tomu, že nepřilétají turisté, o 120 až 150 milionů Kč.To vše by táhlo ekonomiku ke dnu.

Zdražení zboží

Světový obchod je do značné míry závislý na letecké dopravě, jen do Česka se ročně takto přepraví asi 20 tisíc tun výrobků. Pokud by se musela volit jiná doprava, zboží by zdražilo. Některé by se dokonce stalo nedostatkovým.

Pozemní dopravní kolaps

Nutnost dopravovat zboží výhradně po zemi by sice přineslo vyšší zisky těmto dopravcům, v důsledku by to ale cesty velmi zahltilo. Bylo by víc rozbitých silnic, mrtvých při nehodách i víc škodlivin např. nebezpečného přízemního ozónu.

Špatné počasí

Dlouhotrvající aktivita sopky by jistě ovlivnila počasí. V roce 1783, kdy chrlil jiný islandský vulkán, bylo na mnoha místech nejchladnější léto za 500 let. Průměrné teploty klesly o 1,3 stupně a trvalo to 3 roky. Nesnesitelná vedra v léta střídaly krutě mrazivé zimy, úrodu často ničilo krupobití.

Neúroda a drahé potraviny

Sopečná mračna ovlivní počasí a tím i úrodu. Už ta letošní by podle šéfa Geologického ústavu AV Václava Cílka mohla být až o 40 % nižší. A protože žijeme od sklizně ke sklizni a nemáme zásoby, tak „velká erupce může pořádně zatřást cenami potravin“.

Vyšší náklady ve zdravotnictví

Ze sopečného prachu mohou mít celé skupiny obyvatel vážné zdravotní komplikace, lidé se srdečními a dýchacími chorobami, malé děti a senioři by potřebovali další drahou péči. Může ale dojít i k potížím kvůli narušení ozonové vrsty.

Dražší benzin i nafta

Přesun veškeré dopravy ze vzduchu na zem by znamenal velkou poptávku po ropě, což by neodvratně zdražilo benzin i naftu vysoko nad předpoklady. Už nyní se přitom čeká v létě Natural 95 nad 34 Kč kvůli biopalivům a zdražující ropě.

Nukleární zima

Evropa by dokonce mohla prožít jakousi slabou variantu tzv. nukleární zimy (jako při lokálním jadernémo výbuchu). »Kryt« z popela by několik let propouštěl méně slunečního záření. Ohřátí vyšších vrstech by ale otevřelo ozónové díry pro ničivé ultrafialové záření.

Fotogalerie
7 fotografií

Koho popílek ničí

Největší ztráty mají nyní letečtí dopravci: denně v celé Evropě 3,7 miliardy korun. Do problémů se dostávají i cestovky, které musí hradit pobyt uvízlým klientům, stejně jako firmy pro rychlou přepravu zásilek. Sopka má ale na triku i nečekané nešťastníky, třeba keňské exportéry květin. Jindy denně posílají do světa až 500 tun květin, v posledních dnech ale neodletěl ani kvíteček. Denně se tak jejich ztráta počítá na 37 milionů korun.

Kdo si mastí kapsy

Sopečná krize vehnala letecké cestující do náručí nepohodlných a zdlouhavých typů dopravy. Ty teď nadprůměrně vydělávají. České dráhy tak už několik dní posílají do zahraničí některé vlaky delší o dva až tři vagony. Také autobusoví dopravci museli přidat spoje a jejich zisk je prý až trojnásobný. Podobně jsou na tom i taxikáři, které si někteří zoufalci najímají i na delší cesty do ciziny. Žně mají také půjčovny aut.

Neodletěli jste? Na náhradu zapomeňte!

Na dovolenou nebo naopak z dovolené se teď kvůli zastavení letů nemůže dostat asi 15 tisíc Čechů. Větší smůlu zřejmě mají ti, kteří zůstali v Česku.
Zatímco o klienty uvízlé v zahraničí se musí cestovky i aerolinky postarat, těm doma nikdo peníze nevrátí. Jde totiž o tzv. zásah vyšší moci.

Aerolinky by ale měly klientům vyjít vstříc a letenky jim přebukovat na jiný termín. Šanci vydobýt si kompenzaci mají jen ti, kteří se pro tuto variantu pojistili. Pokud ale kvůli zastavení letecké dopravy uvíznete v cizině a nedostanete se včas do práce, bďte klidní. Vyhazov vám nehrozí. Zaměstnavatel vám kvůli zásahu vyšší moci a přerušení dopravy musí poskytnout neplacené volno. Lze se také domluvit na napracování absence.