Mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová to potvrdila s tím, že pro dnešek bylo zrušeno 192 příletů a 199 odletů, pro pondělní dopoledne 80 odletů a 90 příletů. Stovky letů muselo letiště zrušit už v pátek a v sobotu. Kvůli pozastavení letů nabídlo letiště od dnešních 09:00 do 16:00 exkurze v letištních prostorách.

Zrušení letů mělo původně platit jen do sobotního rána, pak ale bylo postupně prodlouženo do dnešních 12:00, situace se ale nezlepšila ani jinde v Evropě. Český hydrometeorologický ústav na dnešek předpověděl slabý jihovýchodní vítr, který by měl dopoledne zesilovat, v pondělí by se měl změnit na mírný severozápadní až severní.

Evropské země prodloužily uzavření svého vzdušného prostoru nejčastěji do 14:00, sever Itálie a Francie dokonce až do pondělních 8:00. Vzdušný prostor Velké Británie bude uzavřen nejméně do 20:00. Ochromení evropského leteckého provozu pokračuje už čtvrtým dnem.

KLM a Lufthansa uskutečnily testovací lety

Německá Lufthansa a nizozemská KLM dnes uskutečnily první úspěšné zkušební lety. Pokud budou i další zkoušky v pořádku, doufá KLM v možnost návratu svých sedmi strojů z Düsseldorfu do Amsterodamu. Aerolinky tak chtějí získat povolení alespoň k částečnému obnovení provozu.

Společnost vyzkoušela dva stroje Boeing 737-800 nad Nizozemskem v obvyklé výšce deseti kilometrů, ale také v 13 kilometrech a dalších letových hladinách. Lufthansa uskutečnila lety deseti strojů z Mnichova do Frankfurtu nad Mohanem, převážně v letové hladině 3000 metrů. Přepravce ale vyzkoušel podmínky i v osmitisícové výšce. "Nenašli jsme žádné poškození na oknech kokpitu ani na trupu a žádný dopad na motory," sdělil mluvčí Lufthansy Aage Dünhaupt.