Vzdušný prostor Velké Británie bude uzavřen nejméně do 20:00. Nad Českou republikou se zatím nesmí létat do pravého poledne.

Komplikace kvůli sopečnému prachu zasáhly do života mnoha lidí. Mrak sopečného popela názorně ilustruje, jak je současný svět vzájemně propojen. Tisíce letadel denně přepraví miliony cestujících a tun nákladu, nyní vázne dodávka léků i potravin. Pozdržena je i humanitární pomoc pro oběti zemětřesení.

V ohrožení mohou být i lidské životy

Jak informoval server idnes.cz, pacienti v Nigérii se v sobotu nedočkají plánovaného příletu amerického zdravotnického týmu, protože měl letět s mezipřistáním v Německu, což není možné. V dané části Nigérie není snadný přístup k lékařské pomoci a toto zdržení může být pro některé nemocné fatální.

Běsnění sopky má negativní dopad i na keňské vývozce květin. Denně kvůli němu přicházejí až o dva miliony dolarů. "V posledních dvou dnech jsme nebyli schopni letecky dodat žádné květiny. Jindy vyvážíme zhruba 400 až 500 tun denně," uvedla asociace keňských vývozců květin. Keňa se na dovozu květin do Evropské unie podílí více než třetinou.

Na pařížském letišti čeká Anissa Iskerová, která měla se synem odcestovat do Miami. Chlapec se má v Americe podrobit speciální léčbě, která by mu umožnila chodit. Ošetření, na než jsou dlouhé pořadníky, stojí tři tisíce dolarů (56 tisíc Kč), které v případě neúčasti propadnou.

"Když jsem synovi řekla, že nemůžeme odcestovat, zpanikařil, protože chápe, co je v sázce," řekla Iskerová.

Oblak z popela ovlivňuje letecký provoz i na druhém konci světa

Meteorologové a vulkanologové na Islandu konstatovali, že vulkán pod ledovcem Eyjafjalla do ovzduší nadále chrlí obrovské množství páry a popela. Situace podle nich může zůstat stejná ještě několik dní, "možná ale i týdny nebo měsíce".

Oblak popela, který se nad starým kontinentem rozprostírá od Británie až po Ukrajinu, v sobotu umožnil uskutečnit odhadem jen 5000 z obvyklých 22.000 letů, uvedl evropský úřad pro bezpečnost v letecké dopravě, reprezentující 38 zemí. Znehybnění letového provozu v Evropě však má dopady až v San Francisku nebo na Novém Zélandu, uvedla agentura AP.

Ohromný oblek prachu, ledové drti a písku chrlí sopka na ledovci Eyjafjallajökull.
Autor: ČTK