Překvapení a bezradnost. To vládlo v pátek na ruzyňském letišti v Praze. I když mnohá evropská letiště byla zavřená už ve čtvrtek, to ruzyňské to postihlo až včera. Přesto spousta lidí o ničem nevěděla!

V odbavovací hale pak rezignovaně seděli na kufrech a netušili, co bude dál. To nakonec nevěděl nikdo. Za problémy může přírodní úkaz, který lidé neovlivní...

Na 360 zrušených odletů a příletů, spousta lidí zablokovaných na ruzyňském letišti. To přitom denně odbaví až 30 tisíc pasažérů. Někteří vyčkávali, jiní se vraceli domů či do hotelů, někdo hledal náhradní plán. „No co, chtěli jsme letět do Petrohradu, pojedeme tedy někam jinam. Třeba do Maďarska do lázní,“ svěřily se dva starší manželské páry z Olomouce.

Vrátí někdo lidem peníze?

„Jelikož se jedná o zásah »vyšší moci«, tak klienti nemají žádný právní nárok na odškodnění za zrušení a zpoždění letu či zájezdu od leteckých společností nebo cestovních kanceláří,“ uvedl Tomio Okamura z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Podle Tomáše Večla z Evropského spotřebitelského centra musí ale cestující dostat občerstvení a v nutných případech i ubytování. Večl navíc tvrdí, že pokud se nedodrží smluvní podmínky, může od smlouvy odstoupit klient a má nárok na vrácení peněz.

Fotogalerie
5 fotografií

Aktuální informace sledujte na:
www.letistepraha.cz
www.rlp.cz