Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Země na Islandu opět chrlí lávu. V ohrožení jsou známé geotermální lázně

Autor: vja - 
8. února 2024
13:58

Na Islandu opět došlo k sopečné erupci v blízkosti již tak značně poškozeného rybářského městečka a hlavní turistické atrakce země, geotermálních lázní Modrá laguna. O události informoval server Time.

Již potřetí za několik posledních měsíců na poloostrově Reykjanes, vzdáleném asi 40 kilometrů od hlavního města země, došlo k výraznějším sopečným erupcím. Podle islandského meteorologického úřadu začala zatím poslední kolem šesté hodiny ranní místního času severovýchodně od Modré laguny.

Podle úřadů vytéká láva z tříkilometrové trhliny a proudí na západ. Směřuje pryč od města Grindavik, které muselo být kvůli škodám způsobeným lávou a seismickou aktivitou opuštěno – a to možná natrvalo.

„Je to dál od Grindaviku než minule, takže je to pro město lepší,“ uvedla Kristin Jonsdottirová, seismoložka z meteorologického úřadu. „Ohrožena je nyní spíše infrastruktura dále na severu, například Svartsengi, kde se nachází elektrárna, Modrá laguna a silnice mezi Keflavikem a Grindavikem.

Podle deníku Morgunbladid byly přes noc evakuovány hotely v blízkosti lázní. K další infrastruktuře v oblasti patří elektrárna vlastněná společností HS Orka hf a řada podniků zaměřených na geotermální teplo a energii. Na ochranu oblasti byly vybudovány bariéry. Stejně jako při předchozích sopečných událostech v poslední době fungují lety do země i ze země normálně a očekává se, že budou pokračovat bez přerušení.

Video  Na Islandu vybuchla sopka Fagradalsfjall: Erupce, proudy lávy a ohnivá show.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi