Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nové sopečné erupce na Islandu: Proud lávy zasáhl Grindavík, situace je zlověstná, varuje starosta

Autor: ČTK - 
14. ledna 2024
18:05

Na Islandu začala druhá sopečná erupce za necelý měsíc. Láva opět proudí ze země na poloostrově Reykjanes na jihozápadě Islandu, informovala dnes islandská vysílací společnost RÚV. Poblíž pobřežního města Grindavík, které bylo přes noc kompletně evakuováno, se dnes odpoledne otevřela čerstvá puklina a láva již dosáhla města, několik domů na jeho okraji se ocitlo v plamenech.

Islandský prezident Gudni Johannesson oznámil, že „nikdo není v ohrožení života“, a potvrdil, že Grindavík byl přes noc úspěšně evakuován. Ohrožena může být některá infrastruktura, ale nebudou přerušena žádná letecká spojení, dodal prezident na síti X.

V roce 2010 výbuch islandské sopky Eyjafjallajökull na týden paralyzoval leteckou dopravu nad polovinou evropského kontinentu, zrušeno bylo přes 100.000 letů.

Na záběrech RÚV je vidět rozžhavenou rudou lávu vyvěrající z dlouhého pruhu země a také pás lávy, který zasahuje domy na okraji Grindavíku, některé již začaly hořet. Na poloostrově Reykjanes jde o pátou erupci od roku 2021. Při předvánoční erupci i české ministerstvo zahraničí občanům doporučilo, aby do tamní oblasti necestovali.

Zlověstná situace

Starosta Grindavíku Fannar Jonasson označil erupci za „velký šok pro obyvatele“ a situaci popisuje jako zlověstnou.

Obyvatelé města se po první erupci mohli 22. prosince vrátit do svých domovů. V dalších týdnech byly kolem vulkánu postaveny ochranné valy v naději, že se podaří lávu odklonit od města. Stěny bariér severně od Grindaviku však byly prolomeny a láva je nyní v ulicích města.

Už několik hodin před zatím poslední erupcí zaznamenal islandský meteorologický ústav Vedurstofa novou intenzivní sérii více než 200 zemských otřesů. Nejsilnější z nich, o síle 3,5 stupně, evidoval dnes ráno. Ústav varoval, že magma pod zemským povrchem je v pohybu a že pravděpodobnost erupce je vysoká.

„Tohle nás nepřestává překvapovat,“ řekl stanici RÚV Benedikt Ófeigsson z meteorologického ústavu. „Po začátku erupce se to celé zpomalilo, ale asi před půl hodinou nebo hodinou to začalo zase nabírat na obrátkách,“ uvedl ještě předtím, než láva dosáhla města.

Island patří k vulkanicky nejaktivnějším regionům na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních vulkanických lokalit. Ostrov leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe vzdalují rychlostí přibližně dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení a sopečné erupce.

Video  Na Islandu vybuchla sopka Fagradalsfjall: Erupce, proudy lávy a ohnivá show  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi