Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Exploze sopky na Islandu: Policie chce odradit „sopečné turisty“. Muže zachraňoval vrtulník

Autor: jmr - 
22. prosince 2023
05:29

Islandská policie varuje turisty, ať si „čtyřikrát rozmyslí,“ jestli se pokusí přiblížit k okázalé vulkanické erupci na poloostrově Reykjanes. Ta se stala atrakcí sopečných nadšenců jen hodiny po svém nočním začátku poblíž jihozápadního města Grindavík. Jeden vyčerpaný turista už musel být zachráněn vrtulníkem, píše deník The Guardian.

Podle policie turista na půli cesty podlehl „únavě, zimě a šoku.“ 18-20 km dlouhou cestu k erupci zase nazvala extrémně náročnou. „Pár informací o lokaci erupce, které snad lidi donutí si to čtyřikrát rozmyslet, než vyrazí,“ řekl mluvčí policie. „Prvních 500 m vede po decentní cestě, ale pak už je to jen drsná láva, přes kterou se dostává extrémně obtížně. Dalo by se očekávat, že zkušenému výletníkovi cesta zabere 4-5 hodin, a to není pro každého.“

Vlhký povrch cesty měl navíc ve dnech po erupci zamrznout. K tomu všemu je v současnosti oblast znečištěná plynem a všeobecně v ní panuje nejistota. Proto policie nabádá k opatrnosti.

Navštěvování sopek po erupci se v posledních letech stalo populární zábavou místních, vědců i mezinárodních turistů. Za tu dobu na Reykjanesu došlo hned k několika erupcím. Unikátní podstata této erupce rozšířené podél 4 km dlouhé štěrbiny však návštěvu obzvlášť komplikuje.

Před cestou do oblasti varuje i české ministerstvo zahraničí. Učinilo tak na svých webových stránkách. Zdůrazňuje též, že do Grindavíku se vůbec nejde dostat. Toto město bylo totiž kvůli zemětřesením evakuováno už měsíc před samotnou erupcí.

V prvních hodinách po erupci byla z velké vzdálenosti vidět světlá oranžová záře a mnoho lidí se vydalo ji z bezpečné vzdálenosti pozorovat. Mezi ně patřila i čtyřicetiletá architektka Unnur Íris Bjarnadóttirová, která s manželem a dvěma dětmi vyrazila z Reykjavíku pozorovat štěrbinu. „Ráno zrovna začalo sněžit, celá zem byla bílá a pak tam přímo před námi bylo to velké oranžové nebe,“ popsala.

Během té půlhodiny, kdy erupci sledovali, se jim nabídl pohled na to, jak se štěrbina rozšiřuje. „Šlo vidět, jak se země otevírá a ta čára se prodlužuje. Bylo krásné to pozorovat,“ řekla Bjarnadóttirová.

Erupce začala v pondělí ve 22:17 místního času a předcházela jí série zemětřesení. Islandská meteorologická kancelář pak ve středu uvedla, že se síla, seismicita a deformace erupce již snížily. Poslední záběry také ukázaly, že vulkanická aktivita probíhá už jen ve dvou ze tří kráterů.  

Video  Na Islandu vybuchla sopka Fagradalsfjall: Erupce, proudy lávy a ohnivá show  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi