Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brzy vybuchne sopka? Island zasáhly tisíce drobných otřesů. Varovný signál, říká vědec

Autor: ČTK - 
27. října 2023
21:46

Poloostrov Reykjanes na jihozápadě Islandu v posledních třech dnech zasáhl intenzivní seismický roj - více než 5500 malých zemětřesení, které mohou být předzvěstí velkého sopečného výbuchu. S odkazem na islandský meteorologický úřad (IMO) o tom dnes informovala agentura Reuters.

Island leží mezi eurasijskou a severoamerickou tektonickou deskou, které se od sebe vzdalují rychlostí přibližně dva centimetry za rok. V důsledku toho Island zažívá častá zemětřesení, a ačkoli k mírným otřesům dochází na ostrově prakticky denně, aktuální seismický roj, tedy série zemětřesení v relativně malé oblasti a v krátkém čase, byl rozsáhlejší než obvykle.

„Tato zemětřesení jsou varovným signálem, součástí dlouhodobějšího příběhu, kdy víme, že vstupujeme do přípravné fáze k příští (vulkanické) erupci,“ řekl agentuře Reuters vedoucí oddělení výzkumu IMO Matthew Roberts.

Zemětřesení vznikala v hloubce až pěti kilometrů a způsobilo je dlouhodobé hromadění magmatu, v němž narůstá tlak a které se nyní zvolna posouvá k zemskému povrchu, dodal Roberts. Nejbližším obydleným místem je Grindavík, rybářské městečko s přibližně 2000 obyvateli, které leží asi 40 kilometrů jihozápadně od hlavního města Reykjavíku.

V jiné, neobydlené části poloostrova naposledy vybuchla sopka letos v červenci, přičemž také tomuto výbuchu předcházely četné menší otřesy. Od roku 2021 šlo již o třetí erupci v této oblasti, která je ohniskem sopečné a seismické aktivity a leží v blízkosti mezinárodního letiště.

Podle meteorologů se tak nyní možná rozvíjí čtvrtá erupce, ačkoli předpovídat načasování sopečných výbuchů je obtížné. „Z mého pohledu vědce a člověka, který tuto aktivitu velmi pozorně sleduje, bych řekl, že k erupci pravděpodobně dojde během příštích 12 měsíců,“ řekl Roberts.

Nejsilnější ze zemětřesení z minulých tří dnů dosáhlo 4,5 stupně Richterovy škály a asi 15 otřesů mělo sílu 3,0 stupně nebo vyšší, uvedl IMO. Člověk je schopen pocítit otřesy přesahující 2,5 stupně.

Video  Islandská sopka se probudila k životu.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Celebrity-chachacha ( 28. října 2023 08:33 )

Aktivist Ekoteroristi!
Všichni připádlovat na Island a přilepit se biolepidlem. Je vás hodně. Tak snad svou váhou byste sopku zatlačili zpět do hlouby.

krapotkin ( 28. října 2023 06:31 )

Teď si tam může jít sednout Gréta s transparentem o uhlíkové stopě. Třeba ji sopka poslechne a nebouchne a když ne, svět se zbaví zbytečné buřičky.

Zobrazit celou diskusi