Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Čínský expremiér (†68) zemřel na náhlý infarkt. Jednal s Putinem, Trumpem i Zemanem a řešil covid

Aktualizováno -
27. října 2023
10:54
Autor: ČTK - 
27. října 2023
06:48

Ve věku 68 let zemřel na infarkt bývalý čínský premiér Li Kche-Čchiang. Li zastával post šéfa vlády deset let od roku 2013. Býval druhým nejmocnějším mužem vládnoucí čínské komunistické strany, napsala stanice BBC News na svém webu. Jeho pozice ale oslábla poté, co prezident Si Ťin-pching kolem sebe soustředil veškerou moc a zpřísnil kontrolu nad hospodářstvím a společností.

„Soudruh Li Kche-Čchiang, který v minulých dnech odpočíval v Šanghaji, prodělal (ve čtvrtek) 26. října náhlý infarkt,“ uvedla podle agentury Reuters čínská státní televize CCTV. Krátce po půlnoci místního času (ve čtvrtek večer SELČ) zemřel, dodala televizní stanice.

„Vyjadřujeme hlubokou soustrast nad úmrtím soudruha Li Kche-Čchianga po náhlém infarktu,“ řekla podle agentury AFP mluvčí čínského ministerstva zahraničí na pravidelné tiskové konferenci.

Li Kche-Čchiang působil jako čínský premiér za vlády prezidenta Si Ťin-pchinga, na sjezdu komunistické strany loni v říjnu se ale nedostal do ústředního výboru. Do důchodu odešel letos v březnu, ačkoliv mu ještě nebylo 70 let, což je podle agentury AP neformální věk pro odchod do penze.

Elitní ekonom byl kdysi považován za jednoho z hlavních uchazečů o vedení čínské komunistické strany, ale prezident Si ho v posledních letech stále více odsouval na vedlejší kolej, napsal Reuters.

Zastánce ekonomických reforem Li byl podle BBC znám pragmatičností v hospodářské politice a získal pověst vůdce, který pracuje pro méně privilegované. Jeho politice se říkalo „likonomika“.

Li stál v čele vlády, která musela reagovat na pandemii covidu-19, jehož první případy se ve městě Wu-chan ve střední Číně podle oficiálních informací objevily koncem roku 2019. Kvůli šíření nákazy byla na celé týdny uzavřena mnohomilionová města a na další roky se Čína uzavřela většině návštěvníků ze zahraničí.

Někdejší čínský premiér Li Kche-čchiang s Milošem Zemanem Někdejší čínský premiér Li Kche-čchiang s Milošem Zemanem | EPA

Li Kche-Čchiang se v minulosti sešel osobně jak s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem, tak i s někdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou. Jednal přitom s celou řadou dalších státníků včetně Vladimira Putina, Donalda Trumpa, Emmanuela Macrona či Olafa Scholze a jeho předchůdkyně v kancléřském křesle Angelou Merkelovou.  Scházel se také se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem.

Video  Romancov: Proč teror Hamásu Rusům vyhovuje? Putina drží pod krkem Čína  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi