Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Čínský ministr zahraničí zmizel. Zdravotní důvody, románek, nebo je v nemilosti prezidenta?

Autor: mav, swp - 
18. července 2023
19:03

Mnozí na severní polokouli si teď užívají dovolené, a tak by to někdo možná čekal i od politiků. Jenže čínský ministr zahraničí Čchin Kang (57) se na veřejnosti neukázal už podezřele dlouho, od 25. června. A to ani v časech, kdy by se měl účastnit důležitých schůzek a diplomatické práce.

„Čchin, kariérní diplomat a důvěrný spolupracovník čínského vůdce Si Ťin-pchinga, byl v prosinci povýšen do funkce ministra zahraničí po krátkém působení ve funkci velvyslance ve Spojených státech. Jako ministr zahraničí Čchin ostře káral Washington poté, co se jeho vztahy propadly na nové dno po sestřelení podezřelého čínského špionážního balonu nad USA,“ konstatuje CNN.

Následně ale zase vztahy pomáhal dávat dohromady. V polovině června nakonec přece jen do Pekingu přiletěl jeho americký protějšek Antony Blinken. Brzy poté čínský ministr přivítal i návštěvy ze Srí Lanky, Vietnamu a nakonec Ruska. S Andrejem Ruděnkem, náměstkem ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, byl v Pekingu samý úsměv.

Zmizel ve zvláštní dobu

Pak ale na tři týdny zmizel, což je v čase intenzivní diplomatické aktivity v Pekingu dost podivné - a tak vyvolal různé spekulace. „Vzhledem k postavení a vlivu Číny ve světě je skutečně velmi zvláštní, že se její ministr zahraničí již více než 20 dní neobjevil na veřejnosti,“ komentoval pro CNN Teng Jü-wen, bývalý redaktor novin komunistické strany, který nyní žije v USA.

Na Čchinovu nepřítomnost padl v pondělí dotaz na tiskovém brífinku ministerstva zahraničí; mluvčí odpověděla, že „nemá žádné informace, které by mohla poskytnout“, a dodala, že diplomatické aktivity Číny probíhají jako obvykle.

Čchinova nepřítomnost byla o to nápadnější, že v čínském hlavním městě v posledních týdnech probíhala čilá diplomatická aktivita, včetně významných návštěv vysokých amerických představitelů: Ministryně financí Janet Yellenové a Johna Kerryho, exministra zahraničí a nyní speciálního prezidentského vyslance pro otázky klimatu.

V kalendáři měl Čchin i schůzku se šéfem diplomacie Evropské unie Josepem Borrellem. Jen dva dny předtím ji ale odložil. Najednou prý datum „nebylo možné“, citovala agentura Reuters unijní mluvčí.

A ministr Čchin chyběl i na výročním setkání představitelů Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) 13.-14. července. Mluvčí to zdůvodnila zdravotními důvody, v pozdějších materiálech však i toto zdůvodnění chybí.

Místo něj letěl do Indonésie jeho předchůdce Wang I, de facto nejvyšší diplomat Číny. Nepatří na ministerstvo, nýbrž do komunistické strany, jež má nad státními orgány navrch. Konkrétně je Wang I ředitel kanceláře Komise pro zahraniční věci Ústředního výboru Komunistické strany Číny a člen politbyra - nejvyššího stranického vedení.

Čína hledá ministra

„Pokud se vysokému představiteli stane něco neobvyklého, lidé se budou ptát, zda se jeho vztahy s nejvyšším představitelem zhoršily, nebo zda je to známka politické nestability,“ komentuje Teng. Autoritativní režimy jsou proto podle něj nestabilní, jelikož o všem rozhoduje sám nejvyšší vůdce a všemožné záležitosti se před lidmi tají.

I Číňané si zjevně absence svého ministra všimli. Největší internetový vyhledávač Baidu Index ukazuje, že se najednou za poslední týden jeho jméno vyhledávalo padesátkrát více než dříve, častěji než některé celebrity.

Jiné vysvětlení nabízejí debatéři na sociálních sítích, zejména z Hongkongu a Tchaj-wanu. Podle jejich verze ženatý ministr zmizel, neboť má románek a hlavně půlročního potomka s reportérkou Fu Siao-tchien. Podle komentářů s ním před časem pro Phoenix TV vedla velmi flirtovní rozhovor. Ani pekingský korespondent britského listu Financial Times to nepovažoval za úplně přitažené za vlasy, neboť se právě na to zeptal na tiskové konferenci čínského ministerstva zahraničí.

V minulosti byly případy, kdy čelní představitelé (a také vlivní podnikatelé) najednou zmizeli z výsluní - a za pár měsíců disciplinární orgány strany oznámily, že byli zadrženi kvůli vyšetřování korupce. Jenže právě bojem s korupcí prezident-generální tajemník ÚV maskuje i mocenské boje. Tady je ale jeden problém: Čchina si na podzim na politické výsluní vytáhl sám Si jako věrného spojence. „Jakýkoli jeho problém bude vrhat špatné světlo i na prezidenta. Značí to, že si nedokázal vybrat správného člověka,“ uzavírá pro CNN Teng.

Video  Epicentrum - David Slížek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi