Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Čínský prezident vyhodil dva atomové generály. Ohrožuje to jeho image silného vůdce

Autor: The New York Times, mav, swp - 
11. srpna 2023
18:45

Si Ťin-pching upevňuje svou moc v Číně - přirovnává se k lékaři, který odstraňuje toxiny korupce a neloajality, jež ohrožují vládu komunistické strany. Typickým projektem je již více než deset let potírání kdysi ohromně zkorumpovaného vojenského vedení. V červenci pokračoval tím, že odstranil dva velitele atomového vojska, které sám vytvořil, píše deník New York Times.

Nedávné otřesy na vysokých úrovních sil Lidové osvobozenecké armády naznačují, že Siova léčba nevydržela. Minulý týden prezident a generální tajemník strany náhle vyměnil dva nejvyšší generály v raketových silách, což je nevysvětlený otřes, který naznačuje podezření z úplatkářství nebo jiných pochybení v citlivé složce armády, která spravuje konvenční i jaderné rakety.

„Je zřejmé, že se v systému něco pokazilo, což pravděpodobně souvisí s disciplínou a korupcí,“ řekl Andrew N. D. Yang, odborník na čínskou armádu, který dříve působil vysoko v obranném aparátu Tchaj-wanu. „Je to jako virus v systému, který se vrátil. Hluboce zakořeněný problém, který v systému přežil.“

Skandál, do něhož by byly zapleteny špičky ozbrojených sil, by byl neúspěchem pro vůdce hrdého na to, že z 98milionové komunistické strany a čínské armády udělal bezvýhradné vykonavatele své moci. Několik dní před odvoláním generálů Si odvolal rovněž ministra zahraničí Čchin Kanga, což byl další nepříjemný krok, neboť Čchina povýšil jako důvěryhodného vykonavatele své politiky.

Pevný dohled nad komunisty

Známky pochybení pravděpodobně posílí Siovo přesvědčení, že čínské úředníky lze udržet od přešlapů pouze intenzivním dohledem a tlakem shora. Tato strategie zahrnuje podrobování kádrů neustálým kontrolám ze strany stranických vyšetřovatelů, kampaně k vštěpování loajality ke komunistické straně a prezidentovi, propouštění a zatýkání.

Před deseti lety si čínský vůdce předsevzal, že tuto instituci očistí. Nyní otřesy v raketových jednotkách ohrožují image, kterou pro ně pečlivě vytvořil.

„I když máte absolutně dominantního vůdce, neznamená to, že v systému nemáte výkyvy,“ komentoval pro NY Times Joseph Torigian, odborný asistent na Americké univerzitě ve Washingtonu, který se zabývá politikou elit v Číně.

Když se Si v roce 2012 dostal k moci, urychleně zahájil čištění Lidové osvobozenecké armády od korupce a laxní disciplíny, potlačil potenciální rivaly a centralizoval moc kolem sebe – v témže duchu pak transformoval celou Čínu.

V roce 2014 Si shromáždil stovky vysokých důstojníků na tomtéž místě, kde Mao Ce-tung rozšířil svou vládu nad revoluční Rudou armádou, a varoval je, že vojsko zahnívá zevnitř. Vyšetřovatelé odhalili Sü Cchaj-choua, bývalého místopředsedu Ústřední vojenské komise (stranické složky pro kontrolu ozbrojených sil), který nashromáždil jmění z úplatků; generála, který ve svých domech hromadil šperky a hotovost a také se radil s věštci; důstojníky, kteří kupovali a prodávali povýšení; a někteří dokonce prodávali tajné informace. Vnitřní rozklad by podle prezidenta mohl mít katastrofální následky. „Co začíná jako dekadence, sklouzne ke zkáze,“ citoval Si starý čínský aforismus.

Desítky zkorumpovaných důstojníků

V následujících letech Si reorganizoval Lidovou osvobozeneckou armádu a převálcoval potenciální opozici. Desítky vysokých důstojníků byly odsouzeny za korupci a kdysi běžné kupování a prodávání povýšení ustoupilo. Navíc Si zavedl nová pravidla, aby upevnil své pravomoci předsedy Ústřední vojenské komise a vrchního velitele.

Dnes prakticky všichni členové čínské vojenské elity vděčí za svůj vzestup panu Siovi, což mu dává pevnou stavbu moci, uvedl Daniel C. Mattingly, politolog z Yaleovy univerzity, který analyzoval kariérní dráhu 1 200 důstojníků Lidové osvobozenecké armády. Siovým zástupcem ve vojenském výboru je generál Čang Jou-sia, syn generála, který sloužil po boku Siova otce v časech revoluce, a velká část dalších vysokých důstojníků je se Sim kariérně spjata, někteří ještě z dob, kdy působil jako místní úředník, uvedl Mattingly.

Raketové síly Lidové osvobozenecké armády vytvořil prezident koncem roku 2015, respektive povýšil a osamostatnil dosavadní raketový sbor pozemní armády. „Investoval do nich spoustu času a prostředků i politickou podporu,“ řekl Brendan Mulvaney, ředitel Institutu pro čínská letecká a kosmická studia na Univerzitě letectva USA. Raketové síly podle něj dohlížejí na „největší a nejrozmanitější“ raketový program na světě. Jeho inventář zahrnuje řadu raket určených k nesení téměř všech čtyř stovek jaderných hlavic, jimiž Čína disponuje (hlavic mají ovšem USA i Rusko víc než desetkrát víc).

„Si hovoří o raketových silách jako o ústředním prvku budoucích konfliktů,“ dodal Mulvaney. „Takže tak velký otřes musel mít významný důvod.“

Vrchní velitel raketových sil, který upadl v nemilost, generál Li Jü-čchao, byl do této funkce povýšen teprve počátkem loňského roku. V červnu ovšem generál Li spolu s politickým komisařem sil Sü Čung-boem a dalším náměstkem Liou Kuang-binem zmizel z očí veřejnosti.

Většina odborníků se domnívá, že generál Li a případně další vysocí důstojníci mohou být obviněni z odčerpávání části obrovských výdajů, které jdou do rychle se rozšiřujících sil; i když roli mohou hrát i jiná obvinění z pochybení.

„V rámci čínské armády vždy sledujte peníze. Korupce jde vždycky ruku v ruce s tím, co budují,“ řekl Christopher K. Johnson, prezident China Strategies Group a bývalý analytik čínské politiky v CIA. „Kde jsou peníze právě teď? Jsou v programu masivní výstavby jejich jaderné expanze.“

Oproti svým předchůdcům je Si Ťin-pching vůči vojsku rázný a je zjevně ochoten provést čistku i u generálů, které sám povýšil. Už v roce 2017 byli dva takoví velitelé, které povýšil do Ústřední vojenské komise - Čang Jang a Fang Feng-chuej - odvoláni kvůli obvinění z korupce. První si vzal život, druhý šel do vězení.

Nyní se požadavky na prokázání loajality Lidové osvobozenecké armády mohou zdvojnásobit. Pár dní předtím, než Si uvedl do funkce dva nové velitele raketových sil, řekl vojákům v jihozápadní Číně, že kampaň proti laxní disciplíně a korupci musí „jít stále hlouběji“. Armáda také nedávno rozjela novou kampaň, která má v lidech vzbudit loajalitu vůči vůdci.

„Ať už se s bývalým vedením děje cokoli, raketové síly zůstanou pro vnější svět docela neprůhledné,“ řekl David Finkelstein, viceprezident pro bezpečnostní záležitosti Číny a Indopacifiku v institutu CNA v Arlingtonu. „Tak či onak, zpráva pro síly bude znít: ‚Nikdo, ať už má jakkoli vysokou hodnost, není mimo dosah strany, pokud došlo k pochybení v disciplíně‘,“ uzavírá pro New York Times.

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi