Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Na Sicílii vybuchla Etna: Vulkán v dovolenkovém ráji chrlí lávu a popel, lety stojí

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
14. srpna 2023
20:27
Autor: ČTK - 
14. srpna 2023
18:04

Erupce sopky Etna dnes zkomplikovala leteckou i pozemní dopravu v sicilské Katánii a jejím okolí. Letiště, kam v letních měsících směřuje řada letů s turisty, zůstane zavřené do úterních šesti hodin ráno, informovala večer místní média.

Kvůli výbuchu sopky, který začal v neděli večer, velkou část města Katánie pokryla vrstva sopečného popela. Starosta Katánie Enrico Trantino kvůli tomu také zakázal používání kol a motocyklů, a to na 48 hodin. Rovněž maximální povolená rychlost pro automobily byla omezena na 30 kilometrů za hodinu. Starosta nařídil mimořádné čištění ulic s cílem popel odstranit.

Od dnešního rána jsou zrušeny přílety a odlety z letiště v Katánii. Podle provozovatele zůstane letiště zavřené až do úterního rána, původně to mělo být do 13:00 SELČ, poté do 20:00 SELČ.

Provoz na letišti v Katánii se přitom do normálu vrátil teprve před pár dny, před tím byl totiž omezen po požáru v terminálu A ze 16. července, který si vynutil na zhruba dva týdny přesměrování velkého počtu letů či jejich zrušení. V loňském roce letiště obsloužilo na 10 milionů cestujících, uvedla agentura AFP.

Oblak sopečného popela z erupce Etny pokryl oblast na jih od sopky. Aktivita se téměř zastavila kolem 7:00 SELČ. Zakázán je výstup na vrchol sopky ze severní strany.

Etna je nejaktivnější evropskou sopkou, doutná prakticky neustále. Má několik hlavních a na tři sta menších kráterů, z nichž také vyvěrá horká pára a plyny. Sopka vysoká přes 3000 metrů je i oblíbeným cílem turistů. Na její svahy se pořádají výlety a na jejím úpatí se dobře daří mimo jiné vinné révě. Od roku 2013 je Etna zapsána na seznamu přírodních památek Světového dědictví UNESCO.

krapotkin ( 15. srpna 2023 07:05 )

Teď by měla Gréta přijít s radami, ale ta má v krimu asi jiné starosti než uhlíkovou stopu.

MarekBadatel ( 14. srpna 2023 23:52 )

Tak jsem zvědav jestli to způsobí nějaké dočasné "ochlazení" klimatu a pokud ano tak zda s případným kolapsem nebo zeslabením golfského proudu to bude mít vliv na klima. Abychom tu nakonec namísto oteplování neměli malou dobu ledovou a zda současné stoupající teploty nejsou naopak předzvěstí blížícího se ochlazení které může být v Evropě cca o 5 - 10 °C.

Zobrazit celou diskusi