Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sopka ohrožuje tisíce lidí. Island vyhlásil stav nouze, zavřel turistickou atrakci a evakuuje

Autor: ČTK - 
11. listopadu 2023
19:39

Islandské úřady dnes preventivně evakuovaly 3000 obyvatel města Grindavík na jihozápadě země poté, co série zemětřesení vyvolala obavy z erupce sopky. Informovala o tom agentura Reuters.

Islandský meteorologický úřad (IMO) vyjádřil obavy, že se pod zemí nachází velké množství magmatu, které by se mohlo dostat na povrch. „Domnívám se, že erupci můžeme očekávat zanedlouho, za pár hodin či dní. Pravděpodobnost erupce značně stoupla,“ prohlásil vulkanolog Thorvaldur Thórdarson z Islandské univerzity ve státním rozhlase.

V okolí sopky Fagradalsfjall na poloostrově Reykjanes byly v posledních týdnech registrovány tisíce otřesů. Ve čtvrtek úřady kvůli zvýšené seismické aktivitě v oblasti uzavřely geotermální lázně Modrá laguna, které jsou největší turistickou atrakcí země. Od konce října bylo na jihozápadě Islandu zaznamenáno více než 20.000 otřesů.

Islandský úřad pro civilní ochranu uvedl, že magmatický tunel, který se v současnosti tvoří, by mohl dosáhnout do Grindavíku. Vyzval proto obyvatele, aby rybářský přístav opustili.

IMO v pátečním prohlášení uvedl, že se výrazně změnila seismická aktivita a otřesy se během dne přesunuly směrem ke Grindavíku. Magma se pravděpodobně rozšířilo pod město a není možné přesně určit, zda a kde se může vynořit.

Island je jedním z nejaktivnějších regionů na světě. Nachází se zde přibližně 30 aktivních vulkanických lokalit.

Výbuchy sopky na poloostrově Reykjanes byly zaznamenány v letech 2021, 2022 a letos v létě. Ve všech případech jim předcházely delší série zemětřesení. Pří žádné z těchto erupcí nebyly ohrožené obydlené oblasti.

Video  Výbuch sopky: Řada mrtvých a zraněných, evakuace turistů na Novém Zélandu  - Reuters, Foto: Reuters, ČTK / AP - George Novak
Video se připravuje ...

krapotkin ( 11. listopadu 2023 12:32 )

A Gréta má po žížalkách, no a Lejnová si může svůj Green Deal taky strčit někam (třeba tam kde končí záda a začínají nohy. Sopku nezlikviduje jako Bundeswehr a poté Evropu.

Zobrazit celou diskusi