Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Influencer z Gazy má tisíc tváří: I takhle funguje propaganda ve službách Hamásu

Autor: Darina Jíchová - 
11. listopadu 2023
05:00

Propaganda, dezinformace a falešné zprávy jsou v moderní vojenské strategii dost silnou zbraní, ukazuje to i působení gazanského influencera Saleha Aldžafarawího, ten je schopen transformovat se do všech možných rolí, které si propaganda žádá. A na sociálních sítích ho tak lze vidět jako novináře, bojovníka, zpěváka, pacienta atd., sledují ho desetitisíce lidí. A je vidět, že jeho videa mají „úspěch“, zmást se jimi nechala třeba i stanice BBC, uvedl na síti X profil spravovaný izraelským ministerstvem zahraničí.

Aldžafarawí nebo také Mr. Fafo či Mr. Pallywood, jak je také znám, rozhodně nezahálí a publikuje jedno video za druhým. „Je zářným příkladem toho, jak Hamás užívá sociální sítě, aby šířil dezinformace a formoval narativ ve vlastní prospěch,“ píše účet Israel na síti X, za kterým stojí izraelské ministerstvo zahraničí.

„Muž, který má více životů než kočka,“ i tak se o influencerovi na platformách mluví, videa má nejen na instagramu, ale také na X, telegramu nebo TikToku. Vyskytuje se na propagandistických videích, tu oslavuje raketový útok na Izrael, onde si dopřává „večeře pro krále“, jinde „zasahuje“ jako lékař nebo dává krev, nebo si hraje na novináře, tento výčet je jen zlomkem rolí, do kterých se umí převtělit.

A videa točit a přesvědčivě hrát skutečně umí, dokonce tak dobře, že Aldžafarawí zmátl i reportéry BBC, kteří následně jeho video sdíleli na sítích stanice. Přestože tiskové agentury varují, že některé snímky a videa a jejich pravdivost nelze ověřit, Aldžafarawího výstupy, kdy jednou sténá na lůžku a pak reportuje z místa náletu či se vydává za bojovníka, mluví samy za sebe. Novináři i experti tak varují uživatele sociálních sítích, aby byli opatrní a ověřovali si zdroje toho, co sdílí.

12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Zobrazit celý online

Athina ( 11. listopadu 2023 09:01 )

🤣🤣🤣🤣toto by si měli přečíst všichni pro-hamasovci, kteří pomalu ani neví kde pásmo Gazy je a snaží se používat termíny o kterých nemají ani ponětí a podporovat něco, co vlastně ani neví co je. Nevadi…hlavně, ze je stádo…

UFO1 ( 11. listopadu 2023 08:50 )

Jakákoli propaganda nemůže změnit fakt, že svět křesťanský a svět islámský jsou dva naprosto odlišné světy stojící na zcela odlišných hodnotách

abil ( 11. listopadu 2023 08:11 )

Takhle funguje kazda propaganda, at je to Gaza, Ukrajina, Syrie nebo Irak.

ivan rehak ( 11. listopadu 2023 06:34 )

Že nejste takhle pilní, když se jedná o druhou stranu.

Zobrazit celou diskusi