„Je to opravdu ojedinělá akce, kdy lze na jediném místě vidět symboly řádu, které ještě nikdy nebyly pohromadě,“ upřesnil valtický kastelán Michal Tlusták.

V kolekci vzácných relikvií uvidí návštěvníci během letošní turistické sezóny čtyři zlaté komornické klíče, které jsou součástí ceremoniálů, zlatý řetěz se zlatým rounem, zdobené stuhy a další unikáty.

Fotogalerie
4 fotografie

Šlechtický rod Kolowratů půjčil na výstavu vzácný meč. Podle kastelána bylo vyjednávání o zapůjčení zbraně složité. „Nakonec jsme se na podmínkách dohodli, a to včetně pojištění meče,“ dodal Tlusták.

A kuriózní podle něj bylo objevení vystaveného fraku se zlatým vyšíváním, na němž se řád nosí. Památkáři totiž zlatem vyšívaný modrý kabát objevili v antikvariátu, kde ho nabízeli zjevně jako divadelní kostým!

Nezvyklé zdobení knoflíků fraku říšskou orlicí ale prozradilo výjimečnost oděvu, který se vzápětí stal součástí muzejní sbírky.


Historie Řádu Zlatého rouna

Řád Zlatého rouna má zajímavou historii. Rod Habsburků jím chtěl konkurovat Podvazkovému řádu, udělovanému na anglickém královském dvoře. Historicky se ale Zlaté rouno váže k burgundskému vévodovi Filipovi Dobrému. Ten založil řád už v roce 1430 a Habsburkové tradici pouze převzali po vymření rodu burgundských šlechticů. Expozice na valtickém zámku představuje zejména moravské nositele řádu. Prvním z nich byl Vratislav Nádherný z Pernštejna, vojevůdce z dob třicetileté války.