Překvapením má být 20 žlutých umělých kuřátek, která návštěvníci budou hledat mezi stánky.

"Letošní trhy začínají později než obvykle. Dekorace budou evokovat rozkvetlou jarní přírodu," řekl na dnešní tiskové konferenci obchodní ředitel pořadatelské společnosti Taiko Petr Benáčan.

256513:gallery:true:true

Tradiční produkci nabídne 170 dřevěných domků. Kromě symbolických suvenýrů se ve stáncích objeví proutěné produkty, věci z kůže nebo plstěné výrobky. Předpokládá se také předvádění malby kraslic. "Přijedou nejlepší výrobci kraslic z Moravy i ze Slovenska. Jsou pro ně připraveny předváděcí stoly. Prezentace však bude záviset na počasí," uvedl Benáčan.

Ozdoba náměstí bude mít pastelové jarní barvy. "Bude tam žlutá, oranžová nebo bílá, ale také červená, zelená nebo modrá," uvedl Vladimír Jakubec ze společnosti Dekorace. Podle něj je oslava Velikonoc v České republice specifická a přihlížet se k tomu musí také při tvorbě dekorací. "Pojali jsme to jako jarní oázu, aby lidé měli pocit, že procházejí mezi rozkvetlými stromy. Bude tam několik ostrůvků, jejichž dominantou bude strom a okolo budou keře a další zeleň," řekl Jakubec ČTK. Podle něj se designéři nemohou inspirovat zahraničními trendy. "Vsadili jsme na velikonoční klasiku, tedy břízu ozdobenou pentlemi, zajíčky, kuřátka nebo vajíčka," uvedl.

Mimo patnáctimetrové břízy, která bude trhům na Staroměstském náměstí dominovat, bude o něco menší strom zdobit náměstí Republiky. Počítá se s dílnou pro děti. Jednou ze zábavných atrakcí mají být králičí překážkové dostihy.

Pražská památková rezervace patří k největším na světě a zahrnuje celkem 1322 památkových objektů.
Autor: www.unesco-czech.cz

Pochutnat si návštěvníci budou moci na bramborových a houbových specialitách, staročeských sladkostech a velikonočních pokrmech jako jidáš s medem, velikonoční nádivka nebo jarní zeleninová polévka. Gastronomickou atrakcí pak bude mistrovství České republiky v otevírání ústřic, které se uskuteční 11. dubna.

Odhadovaný počet návštěvníků by podle Benáčana měl být kolem dvou milionů lidí. Přestože počet cizinců v Praze poklesl, na trzích by se to prý odrazit nemělo. "Trhy lákají zahraniční turisty i české návštěvníky. Pro cizince jsou zajímavé tím, že nabízejí to, co neznají," řekl ČTK.

Stánky budou otevřeny každý všední den od 9 do 19:00 hodin, o víkendech do 20:00 hodin. Rozložení bude podle pořadatelů podobné jako loni. Kulturní program nabídne folklór, lidovou hudbu i tanec. Mimo jiné se návštěvníci mohou bavit zpěvem několika stovek účastníků festivalu Young Prague 2009.