Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se slaví Velikonoce v Rakousku: Tradice, trhy i zlomyslné žertíky. Na co pozor?

1. února 2024 | 10:29

Velikonoce se v Rakousku slaví ve velkém stylu. Setkáte se tu s velikonočními průvody, divadelními hrami, velkými trhy a samozřejmě se spoustou místních specialit. V jednotlivých regionech pak ještě můžete narazit na neobvyklé tradice, které jinde nezažijete. Kam se vypravit, co vidět a ochutnat?

Znáte tyto rakouské tradice?
1. Velikonoční "krádež" kola
2. Zapalování kříže
3. Velikonoční betlémy
4. Velikonoční hroby
5. Noční velikonoční zpívání
6. Velký velikonoční koncert

Rakušané milují barevná vajíčka, která jsou symbolem života, plodnosti a znovuzrození, a o svátcích se s nimi podobně jako u nás setkáte na každém kroku. Kromě dekorací je velmi oblíbená tradice hledání vajíček, která dospělí schovávají dětem. S pomlázkou Rakušané nechodí.

Naši sousedé také pečou velikonočního beránka, mezi sváteční dobroty tu ale patří třeba také briošky, s nimiž se setkáte v různých variantách.  Objevte určitě briošková hnízda, do kterých se dává ozdobené vajíčko. Populární je také velikonoční svačina, na kterou narazíte pod názvem Osterjause a skládá se z vajec, šunky a křenu.

Velikonoční trhy: Kam se vypravit?

Velikonoční trhy se pořádají po celé zemi. Mezi nejkrásnější patří ty v Innsbrucku, které se konají v historickém centru na náměstí pod zářící Zlatou střechou. Tuto známou pamětihodnost zdobí 2657 pozlacených měděných tašek. Krásnou kulisu mají i velikonoční trhy na vídeňském zámku Schönbrunn, na zámku Schloss Hof v Dolním Rakousku nebo na hradě Forchtenstein Burgenlandu.

Neobvyklé velikonoční tradice

Některé velikonoční zvyky jsou neobvyklé a setkáte se s nimi jen v určitých rakouských regionech. Co vás kde může překvapit?

Horní Rakousko: Hlídejte si svoje kolo

V obci Obertraun byste si v noci na Velikonoční pondělí měli dávat pozor na své kolo, protože v okolí se pohybují "zloději". Místní obyvatelé totiž v rámci úsměvné velikonoční tradice rádi "unášejí" vše, co má pneumatiky a umisťují to jinam. Nedivte se proto, pokud druhý den spatříte kolo na střeše garáže a další na pouliční lampě.

Štýrsko: Zapalování kříže

Velikonoční ohně jsou v mnoha rakouských spolkových zemích běžné, v Eibiswaldu se ale rozsvícejí obrovské kovové kříže. Ty mohou být vysoké až 20 metrů a ozdobené nespočtem žárovek. Tato tradice se datuje přibližně od roku 1935, přičemž původně byly kříže dřevěné. 

Salcbursko: Velikonoční betlémy

Vánoční betlémy zná každý, v Salzbursku ale mají i velikonoční betlémy, kterým se říká také pašijové. Od vánočních se liší tím, že nezachycují narození Ježíše Krista, ale jeho utrpení v závěru života. Pašijové betlémy mají v tomto regionu lidé u sebe doma. Pokud nemáte to štěstí a nejste pozvaní k někomu na návštěvu, můžete si je prohlédnout na každoroční velikonoční výstavě Salzburger Heimatwerk. Je zde k vidění kolem 120 ručně vyráběných betlémů.

Tyrolsko: Velikonoční hroby

Během svatého týdne jsou v mnoha tyrolských kostelech na oltářích umístěny kulisy zobrazující smrt Ježíše Krista a promění se tak na velikonoční hroby. Tuto tradici, jejíž kořeny sahají až do středověku, dodnes dodržuje asi 150 kostelů v celé provincii.

Burgenland: Noční velikonoční zpívání

Městečko Marz v Burgenlandu je proslulé svými nočními velikonočními zpěvy. Po mši o sváteční sobotě navštěvuje zdejší sbor místní obyvatele a zpívá u nich doma. Na oplátku dostávají jako poděkování klobásy a pivo. Nezřídka chodí od domu k domu celou noc. Tento zvyk prý pochází z konce 19. století.

Vídeň: Velikonoční koncert

Tradiční velikonoční koncert Vídeňského symfonického orchestru Jaro ve Vídni, který se koná o Velikonoční neděli v koncertním sále Musikverein, každoročně patří k vrcholům sezóny.

Klikněte na vlaječku a podívejte se na Velikonoce v dalších zemích. 

Autor: taj, zdroj: Austria.info, inf

Velikonoce

Termín Výpočet data Pašijový týden Velikonoční recepty Zvyky a tradice Velikonoce ve světě Kam na Velikonoce

V našem velikonočním speciálu najdete vše, co hledáte. Víme, kdy budou velikonoční prázdniny i jak budou mít otevřeno v obchodech.  Řekneme vám, jak uplést pomlázku, vyfouknout a obarvit vejce, vyrobit velikonočního zajíčka. Poradíme vám, jak připravit nejlepšího beránka, mazanec nebo nádivku, a dáme vám spoustu receptů z vajec. S námi si Velikonoce užijete!