Ještě před příjezdem na Kos jsme si říkali, že najít alespoň nějakou stopu uprchlíků tu nebude problém. Vždyť ještě nedávno světová média plnily obrázky třicetitisícového hlavního městečka v obležení běženců.

Místo vyštosovaných gumových člunů a hald záchranných vest ale hlavní město ostrova nabídlo jen obrázky pohodové letní dovolené. Lidé se usmívali, turisté se proháněli na kolech, písečných buginách a čtyřkolkách a život plynul tak nějak líně. Dokonce i před policejní stanicí a v přilehlých parcích byla kromě angličtiny, němčiny a ruštiny slyšet jen plynulá řečtina.

Definitivní tečku za snahou najít uprchlíky udělala návštěva nově zbudovaného hotspotu, za který řecká vláda vydala nemalé peníze. Novým táborem u vesnice Pili 10 km za hranicí města se ale proháněl jen vítr. A přestože nás policista strážící otevřenou bránu nepustil dovnitř, potvrdil naše tušení. Tábor je prázdný. A dokud bude dohoda s Tureckem platit, prázdný i zůstane.

Na zbytečně vyhozené peníze si ale místní nestěžují. Kdyby sem přeci jen v budoucnu nějaký uprchlík připlul, nebude už nocovat v centru města a budit ze sna místní hoteliéry.

Poloprázdné pláže i hotely

Na Kos jsme vyrazili před začátkem sezony. Pláže i hotelové bazény byly poloprázdné a ani na městských tržištích, ve vyhlášených uličkách plných restaurací se zahrádkami, ani na turistických atrakcích se netlačily davy. Jako by ostrov na chvíli patřil jen nám. Všechno ale fungovalo, jak má. Restaurace, půjčovny a atrakce byly otevřené a taverny se večer plnily lidmi.

Ostrov s léčivou silou

Pomineme-li přístav Kardamena se záplavou kaváren, barů a diskoték, má ostrov poklidnou, doslova léčivou atmosféru. Částečně i díky tomu, že se na Kosu nezřídka schází na různých konferencích lékaři z celého světa. Vždyť právě zde působil zakladatel lékařství Hypokrates a byla tu i první starověká nemocnice – chrám boha Asklépia, v jehož rozvalinách se můžete procházet. Kromě toho má ostrov i další zajímavost. Na pláži Therma tu vyvěrá horký minerální pramen přímo do moře a vy si v něm můžete zdarma léčit kosti, klouby i kožní neduhy. Především před cestou letadlem se to ale nedoporučuje. Termální voda totiž páchne trochu po síře.

Centrum kouzelných ostrovů

Kos má tu výhodu, že v jeho bezprostřední blízkosti se nachází půl tuctu menších ostrovů, které můžete objevovat při lodních výletech. Každý z nich je přitom jiný. My jsme vynechali Pserimos s dlouhou písečnou pláží i ráj horolezců a potápěčů Kalymnos a vyrazili na nejkouzelnější z blízkých ostrovů, sopečný Nysiros. Turisty sem láká především činný vulkán Stefanos, který místo žhavé lávy dští pouze sirné výpary a můžete se procházet v jeho kráteru, poslouchat bublání geotermální vody a obdivovat kouzelné barvy, kterými výpary zdobí okolní skaliska. Na kráter pak shlíží překrásná vesnička Nikia na vrcholku skály. V jejích sněhobílých terasovitých uličkách můžete bloudit jako ve snu, posedět v kavárně i obdivovat výhled na moře a skalnaté pobřeží.

Horské vesnice a čaj

Na Kosu najdete kamínkové i písečné pláže, horské louky porostlé tymiánem a šalvějí i silničky osázené kvetoucími oleandry a eukalyptovými stromy. Kromě mramoru a tradičních oliv tu místní produkují i voňavý tymiánový med a speciální směs horských bylinek, řecký horský čaj. Řekové ho pijí, když mají zimnici i horečku, když se nastudili nebo mají úpal, zkrátka na všechno. Stylově ho nakoupíte třeba při výletu do horské vesničky Zia s báječným výhledem na celý ostrov. Romantická vesnice z kamenných a dřevěných domků je přitom plná výletních taveren a stánků se suvenýry a typickými řemeslnými výrobky. Na celém ostrově není místo, kde byste mohli nakoupit dárky z cest lépe.

5 důvodů, proč vyrazit na Kos

• Obsluha v tavernách hotelech a půjčovnách se snaží dohnat ztracenou reputaci perfektními službami.

• Ceny klesly oproti minulosti až o třetinu.

• Pláže a památky nejsou tak plné, jak byly dříve.

• Kos je jedno z mála míst Řecka, které oproti minulosti výrazně zlevnilo.

• Kos je jedním z nejpopulárnějších ostrovů Řecka. A také má jedny z nejlépe vybavených služeb. Přestože poptávka stoupá, stále si je z čeho vybírat.

Fotogalerie
14 fotografií