Ostrov Korfu

Na skalnatém ostrově si přijdou na své milovníci poklidné dovolené, rodiče s dětmi, mladé páry i důchodci. Korfu je stejně rozmanité jako jeho pobřeží, které nabízí od skal přes kamenité až po rozsáhlé písčité pláže. A právem se mu říká Smaragdový ostrov – je plný zeleně.

Kanál lásky

Na okraji rušného letoviska Sidari na severu ostrova tvoří skály malebné zátoky a miniaturní kaňony ostře řezané do skal.
Autor: profimedia.cz
Na okraji rušného letoviska Sidari na severu ostrova tvoří skály malebné zátoky a miniaturní kaňony ostře řezané do skal – Kanál lásky. Na nich se můžete opalovat nebo se v zátokách připomínajících kanály koupat. Vrcholem přírodní kreativity je nedaleký výletní cíl, mys Drastis.

Paleokastritsa

Pláže v tomto letovisku jsou považovány za nejkrásnější na Korfu. Divoká krása skalnatého pobřeží se tu snoubí s písčitými a oblázkovými zátokami. V letovisku najdete stejnojmenný klášter i mořské akvárium. Nedaleko, na vrcholku skalního ostrohu, zas obrovskou zřícenou pevnost Angelokastro.

Letovisko císařovny

Známá rakouská císařovna Sissi Korfu milovala, a proto si tu nechala postavit i letní sídlo – Achillion. Úchvatné je nejen historické sídlo, ale i rozsáhlé zahrady, které k němu patří.

Kerkyra

Hlavní město Korfu - Kerkyra láká turisty přes den řadou památek
Autor: profimedia.cz
Hlavní město Korfu láká turisty přes den řadou památek, jako je stará pevnost nebo kostel sv. Spiridona, a řadou muzeí (archeologické, byzantské, muzeum lastur, asijského umění apod.). V noci zas díky záplavě diskoték, barů a taveren překypuje rušným nočním životem.

Tip na výlet: „Při své dovolené na Korfu můžete navštívit i další zemi. Na dohled ostrova je totiž turisty neobjevená perla - Albánie. Albánie nabízí ohromující přírodu, krásné staré antické město Butrint i příjemnou procházku přístavním městem Agia Saranda, které každým rokem vzkvétá a začíná se podobat francouzské riviéře,“ doporučuje obyvatelka Korfu a delegátka CK VTT Eva Prifti.

Ostrov Zakynthos

Je největší z Jónských ostrovů. Uchvacuje návštěvníky průzračným modrým mořem, skalními útvary i písčitými plážemi s jemným pískem. A jejich čistotu oceňují nejen lidé, ale i mořské želvy nebo tuleni.

Modré jeskyně

Skalní oblouky tvoří jeskyně, které moře nasvěcuje do modra.
Autor: profimedia.cz
Na sever od menšího, ale živého letoviska Agios Nikolaos se v moři tyčí několik skalních oblouků vytvářejících jeskyně. Odraz z moře je nasvěcuje modrými barvami. Z Agios Nikolaos tam můžete podniknout výlet lodí, ale dojet k nim můžete i autem a vykoupat se v nich.

Marathonisi

Na ostrůvku poblíž letovisek Porto Koukla nebo Kalamaki kladou vejce obří želvy Caretta caretta. Můžete je zahlédnout při potápění nebo šnorchlování. Kvůli rozmnožování sem míří i ohrožený středomořský tuleň.

Zakynthos

Hlavní město ostrova vybízí k procházkám historickým jádrem, ve kterém se mísí vlivy benátské, francouzské i britské. Navštívit tu můžete zříceninu benátského hradu, kostel sv. Dionýsa i umělecké muzeum. Většina opravdu starých domů ale zmizela s rozsáhlým zemětřesením v 15. století.

Navagio

Pláž v zátoce Navagio je jednou z nejznámějších a nejkrásnějších na světě.
Autor: profimedia.cz
Pláž v zátoce je jednou z nejznámějších a nejkrásnějších na světě. Může za to kouzelné spojení divoké přírodní krásy útesů, azurového moře, jemného písku a vraku lodi, který najdete na pláži.

Ostrov Lefkada

Podle pověsti se právě zde narodila bohyně Afrodita a lesbická básnířka Sapfo tu spáchala sebevraždu. A také je tu několik pláží soutěžících o titul nejkrásnější na světě.

Vodopády Nidri

Poblíž letoviska Nidri vytváří voda ve skalách romantické vodopády, ve kterých se můžete koupat.
Autor: profimedia.cz
Poblíž letoviska Nidri vytváří voda ve skalách romantické vodopády, ve kterých se můžete koupat. Z letoviska Nidri vyráží i kopie lodi Odyssea se kterou se plavili argonauti.

Eggremni

Téměř 2,5 kilometru dlouhá písečná pláž Eggremni je obklíčena útesy.
Autor: profimedia.cz
Jedna z nejkrásnějších pláží ostrova si podmaní snad každého, kdo se na ní jednou ukáže. Téměř 2,5 kilometru dlouhá písečná pláž je obklíčena útesy, takže se na ni musíte dostat po dlouhém schodišti. Stojí to ale za to.

Mys Dukato

Podle pověsti si toto místo vybrala pro sebevraždu básnířka Sapfó. Toto místo totiž bylo ve starověku považováno za jednu z bran do podsvětí. Naleznete zde maják a je odtud ohromující výhled na Jónské moře.

Lefkada

 

Hlavní město ostrova bylo srovnáno se zemí zemětřesením v roce 1948. Právě výstavba v polovině minulého století mu dává svébytné kouzlo. Navštívit zde můžete archeologické muzeum, klášter Moni Faneromenis s úchvatným výhledem na město i pevnost Agia Mavra.

To musíte ochutnat...

Sofrito
Autor: profimedia.cz
Sofrito – co je pro Čechy svíčková, to je na Korfu sofrito. Roštěné hovězí nebo jehněčí maso na bílém víně. Někde jako steak, jinde na kostky. Podává se s rýží nebo s brambory.

Grilované ryby – na

Grilované ryby
Autor: profimedia.cz
Zakynthosu mají vyhlášené rybí speciality. „Gurmáni se rozhodně musí vydat do letoviska Porto Koukla. Na samém konci objevíte schovanou tavernu, kde mají snad ty nejlepší ryby na celém ostrově,“ doporučuje Lenka Berberi z Blue Stylu.
Fotogalerie
8 fotografií