O těžkých bojích, které tady zuřily od září do listopadu 1991, dnes svědčí již jen pár poničených budov se stopami střel na fasádách. Úřady tyto stavby nechávají neopravené jako memento nesmyslné krvavé války.

Stejně tak 50 metrů vysokou vodárenskou věž. Ta byla během bojů zasažena více než 600 střelami, vážně poškozena, ale nezřítila se. A na jejím vrcholu tehdy i dnes vlaje chorvatská vlajka. Z pohledu na poničenou věž mrazí…

Z Vukovaru tehdy zbyly jen ruiny, našly zde smrt tisíce lidí. Dnes ale město na břehu Dunaje už zase vstalo z popela, historické budovy, včetně architektonicky cenného barokního  centra města, byly obnoveny, do ulic se vrátil život. A jak jsme viděli, vrátili se i turisté.

Mamutí kost a boty od Bati

Jednou z budov, které se ve Vukovaru po občanské válce v 90. letech opět zaskvěly v plné kráse, je zámek Blitz. Sídlí tady nově otevřené expozice Městského muzea.

Jeho součástí jsou i čtyři barokní tvrze, kaple sv. Roka a oranžérie v zámeckém parku. V prostorách ještě dýchajících novotou jsou vystaveny, jak jsme se přesvědčili, tisíce exponátů archeologických, historických či etnografických. Zvláště hrdí jsou tady na kosterní pozůstatky zvířat, především mohutnou kost mamuta.

Velice cenný je také velký knižní Atlas Vukovaru z roku 1733. Nechybí ani česká stopa: V jedné sekci najdeme exponáty spojené s továrnou na obuv Borovo, jejímž zakladatelem byl Tomáš Baťa.