„Minometný granát ráže 85 milimetrů ležel na písečném dně v blízkosti přístaviště U Kotvy. Všimla si ho náhodná kolemjdoucí, která v Rakovecké ulici oslovila hlídku strážníků,“ řekl jejich mluvčí Jakub Ghanem.

„Vyhlášená“ sběračka

Strážníci okamžitě oblast zabezpečili a přivolali policisty. Munici si převzal pyrotechnik. V blízkosti Prýglu a hradu Veveří se na konci 2. světové války odehrávaly kruté boje mezi sovětskou armádou a ustupujícími německými vojsky. Nález munice proto z oblasti hlásilo již více lidí.

„O kuriózní shodu okolností se postarala šedesátnice, která se do místních lesů pravidelně vydává. V roce 2019 našla při novoroční procházce sovětský protitankový granát. Stejná žena o rok později našla v potoce další protitankový granát,“ zmínil některé z nálezů mluvčí strážníků.


Brněnští strážníci v těchto situacích zdůrazňují, že je nutné na předmět nesahat a hned volat strážníky či policii. „Rozhodně to nedělejte jako mladík, který v květnu 2021 našel ve Znojmě funkční minometný granát. Vzal ho do igelitové tašky a v autě plném lidí ho dovezl do Brna, kde ho zanesl hlídce strážníků,“ dodal výstrahu Ghanem.

VIDEO: Chata na Brněnsku ukrývala válečnou munici, zlikvidoval ji policejní pyrotechnik.

Video
Video se připravuje ...

Chata na Brněnsku ukrývala válečnou munici, zlikvidoval ji policejní pyrotechnik Policie ČR

Fotogalerie
4 fotografie