Tam, kde spali prezidenti

Když vystoupáte z Jablonce autem či autobusem po úzkých silnicích lemovaných starými továrnami, dostanete se do Bedřichova. V jeho okolí se nachází až 180 kilometrů běžeckých tratí, které občas využijí i biatlonisté z reprezentace. „Tratě jsou pro všechny zadarmo,“ říká Denisa Ťahanová z nedaleké restaurace a rozhledny Královka, odkud je to co by kamenem dohodil do Prezidentské chaty. Ta své jméno dostala za minulého režimu, když ji vlastnila Kancelář prezidenta republiky. Obě zařízení přesně reprezentují to, proč by měl každý milovník běžek zamířit na Jablonecko. A pokud máte rádi sjezdovky, vaše děti se na místních loučkách s instruktory můžou zaučovat.

Prezidentská chata
Autor: archiv Blesku

Stará tradice v rukou mladých

Sklářství je nerozlučně spjato s regionem, po sametové revoluci ale hrozil jeho zánik. „Pravidelně podporujeme sklářskou školu v Železném Brodě a pořádáme jednou za rok dílny, ve kterých řemeslo přibližujeme návštěvníkům,“ líčí manažerka Palace Plus Irena Bulířová. Přímo v Jablonci má podnik největší výstavní prodejnu českého skla od všech výrobců v regionu. Právě školy jsou podporovány nejvíce. Výrobky učňů si mohou turisté zakoupit při různých příležitostech.

Sklářská škola
Autor: archiv Blesku

Za velmistrem skla

Výroba skla se soustředila také do okolí Nového Boru. Asi 35 kilometrů od Liberce je v Kunraticích u Cvikova výjimečná dílna českého předního skláře Jiřího Pačinka. „Pocházím z Litoměřic, ale k tomuhle oboru mě přivedla televize. Když jsem v ní viděl seriál Jakub sklář, tak jsem měl jasno,“ vypráví muž, jehož výtvory jsou k vidění i v paláci bhútánské princezny. Návštěvníci v jeho továrně můžou nejen obdivovat nejrůznější výtvory vystavené v patře nad dílnou, ale v případě zájmu si mohou po dohodě něco vlastního i vyrobit. K pití si pak může člověk dát v nedalekém Cvikově místní osmistupňové pivo Sklář dělané dříve pro dělníky. Pivovar byl zavřen v roce 1968, po pohnuté historii, kdy v jeho sklepích zavírali v 90. letech mafiáni neplatiče, se přece jen probouzí do krásy a je oblíbeným cílem výletů po okolí.

Papír z džín i sloního trusu

Jedinečnou ruční papírnu lze navštívit v horském městysu Zdislava kousek od krajského města. V chaloupce u potoka se Michal Gorec snaží splnit si svůj sen. „Kdysi jsem jel jako mladý do Izraele a tam pracoval v papírně. Zjistil jsem, že vlastně doma chci dělat to samé,“ popisuje své začátky bývalý bankéř, který z Prahy utekl do hor, aby našel klid. „Snažíme se vše dělat bez elektřiny, jen u mlýna na papírovou hmotu se nám to nepovedlo,“ ukazuje. Ze starých džín, lnu, bavlny či sloního trusu vytváří archy papíru, které jsou jiné, než které koupíte v obchodě. Ruční papírny jsou v celé republice asi tři, proto pokud se o papír zajímáte, můžete na místě klidně strávit celý víkend.

Jedinečnou ruční papírnu lze navštívit v horském městysu Zdislava.
Autor: archiv Blesku

 

Fotogalerie
20 fotografií