Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prezident proti sobě poštval i své zastánce: Boha označil za hloupého zku*vysyna

Autor: Darina Jíchová - 
26. června 2018
10:29

Filipínský prezident Rodrigo Duterte (73) se ve svém posledním výstupu pustil do Boha, a poštval si tak proti sobě nejen své odpůrce, ale i své zastánce. S poznámkou, že Bůh je „hloupý zku*vysyn“, u převážně katolického národu narazil, informoval deník Guardian.

Duterte svým výrokem reagoval na biblický příběh o stvoření světa a člověka. Filipínci zůstali ale v šoku. Křesťanství – zvláště katolická církev – je nejrozšířenějším náboženstvím na ostrovním státě. Ze 100milionového národu se ke křesťanské víře hlásí přes 93 % obyvatel. Kritiku tak prezident nesklidil jen od svých odpůrců, ale i od svých stoupenců.

Ďábel Duterte

Katolický biskup Arturo Bastes, velký Duterteho zastánce, oznámil, že se za prezidenta bude modlit. Hlavně za to, aby se vyvaroval dalších „rouhačských projevů“. Opoziční senátor Antonio Trillanes IV. označil Duterteho za „ďábelského muže“ a řekl, že prezidentova slova jsou „naprosto shodná s jeho nečestnou, bezcitnou a krutou politikou“.

Prezidentův výrok vyvolala otázka, proč, podle Bible, stvořil Bůh Adama a Evu, v podstatě jen proto, aby je nechal podlehnout pokušení, které následně zničilo jejich čistotu. „Kdo je tenhle hloupý Bůh? Ten zku*vysyn je opravdu naprosto hloupý,“ prohlásil během shromáždění v hlavním městě Manila.

Prezidentovy perné výroky

Filipínský prezident je známý svými drsnými výroky. Amerického exprezidenta Baracka Obamu, papeže Františka a experty OSN poslal „k čertu“, Obamu a papeže rovněž nepřímo počastoval urážkou „zku*vysyn“. „Do p*dele“ zase poslal EU, která ho ostře kritizovala za brutální boj proti drogové kriminalitě.

Nešetří ani své občany. K připravovanému programu na plánované rodičovství uvedl: „Tři děti je dost. Sociální pracovníci musí být aktivní a říkat rodinám: Starosta řekl, že jestli budete mít další děti, usekne vám penis.“

Spory s duchovenstvem

Duterte je kvůli některým svým vládním rozhodnutím ve sporu s tamním klérem. Hlavním problémem je tvrdý postih drogových gangů, při kterém už zahynuly tisíce lidí, včetně stovek civilistů. Římskokatolické duchovenstvo má na Filipínách velkou moc, stát je jedinou zemí, kromě Vatikánu, kde jsou stále nezákonné rozvody. Potraty jsou rovněž zcela nelegální.

V květnu se Dutertova vláda snažila prosadit nový rozvodový zákon, bez podpory Senátu je ale nepravděpodobné, že bude schválen. Katolická církev na Filipínách silně brojí proti rozvodům, homosexuálním manželstvím a potratům. Vládě se však podařil zavést antikoncepční zákon, podle kterého jsou veškeré antikoncepční prostředky financované státem.

Zobrazit celou diskusi