Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolenkový ráj uzavřou, moře se změnilo v žumpu. Smůlu mají i Češi

Autor: Darina Jíchová - 
5. dubna 2018
12:50

Filipínský ostrov Boracay se 26. dubna pro všechny turisty uzavře. Destinace je mezi lidmi velmi oblíbená a na pláže ostrova ročně míří miliony lidí, mezi nimi i desítky dobrodružství chtivých Čechů. Okolní vody, které prosluly svou blankytně modrou barvou, v současnosti svým vzhledem i zápachem připomínají spíše žumpu. Vláda se proto rozhodla na půl roku ostrov uzavřít, informovala stanice CNN.

Ostrovní pláže a vody utrpěly značnou ekologickou újmu, modrá voda okolního moře zhnědla a kvůli kontaminaci zapáchá. Filipínský prezident Rodrigo Duterte na stav ostrova poukázal již v únoru, jeho tiskový mluvčí Harry Roque tento týden oznámil, že vláda v čele s prezidentem přijala radikální řešení a rozhodli se ostrov zcela uzavřít.

Kvůli znečištění byl uzavřen filipínský ostrov Boracay, turisté se na něj nepodívají půl roku. Kvůli znečištění byl uzavřen filipínský ostrov Boracay, turisté se na něj nepodívají půl roku. | Profimedia.cz

Na Boracayi žije zhruba 17 tisíc obyvatel, turismus je hlavním finančním zdrojem většiny z nich a uzavření ostrova je těžce zasáhne. Na obnovu oblasti byly poskytnuty tzv. „fondy pro přírodní katastrofy“, vláda však neuvedla, kolik financí na ni uvolní.

Místní vypouštějí splašky přímo do moře

Ostrovní stát Filipíny se pyšní tím, že má přes sedm tisíc ostrovů, z nichž Boracay mezi nimi vyniká svými sněhobílými plážemi. Nicméně obrovský příliv turistů, kteří v desetiměsíční sezóně destinaci navštíví, má neblahý dopad na tamní životní prostředí. Vše ještě zhoršuje to, že mnoho místních obyvatel i společností mají rovněž vyvedené odpadní trubky přímo do moře.

„Dokud lidi pouští svoje splašky do moře, není divu, že to všude smrdí jako žumpa. K tomu bordel po turistech. Ostrov neotevřeme, situace se musí změnit,“ nechal se slyšet prezident Duterte. „Pro turismus a lidi, kteří se jím živí, je to značná rána,“ uvedl tajemník ministra pro turismus Ricky Allegre, aby dodal: „Boracay je extrémně vyhledávanou destinací, ale momentálně je v tristním stavu.“

Nedorazí sem ani české zájezdy

Tamější hotely a restaurace byly upozorněny na zavření ostrova již v únoru, své trasy změnilo také 18 zámořských lodí s 50 tisíci obyvateli, které na Boracay mířily. Co se Čechů týče, místopředseda pro vnější Asociaci cestovních kanceláří ČR Jan Papež pro Blesk Zprávy uvedl, že na Boracay bylo naplánovano několik zájezdů.

Češi podle Papeže Boracay hromadně nenavštěvují, ročně jich tam ale několik desítek zamíří. Cesty na ostrov byly zrušeny a turisté si mohou vybrat jiné destinace. Papež dodal, že cestovní kanceláře jsou na podobné situace připravené a pro své zákazníky mají vždy nějaké náhradní řešení.

 

ladybug ( 5. dubna 2018 13:59 )

Svádět ten bordel na turisty?!?! Místní z toho místa udělali žumpu a svádí to na turisty. Tak to na půl roku uzavřou a co? Když to nevyčistí, bordel zůstane.

Zobrazit celou diskusi