Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česko nebude žalovat evropské limity znečištění. Brabec: Poláci nemají šanci

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2018
09:40

Česká republika se nakonec nebude účastnit žaloby proti limitům znečištění ovzduší, které schválila Evropská unie v loňském roce. Na středečním zasedání o tom rozhodla vláda, informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. Úřad původně doporučoval, aby se republika přidala k žalobě jako vedlejší účastník na straně Polska. To kritizovaly ekologické organizace, aktivisté Greenpeace kvůli tomu v úterý protestovali na balkóně ministerstva, kde spustili transparent s nápisem: Ministerstvo uhlí a smogu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve Sněmovně v úterý uvedl, že se k žalobě chce připojit ministerstvo průmyslu, zatímco resort životního prostředí je zásadně proti. Premiér dodal, že se spíše kloní k negativnímu postoji ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Brabec ve středu uvedl, že vláda o nepřipojení k žalobě rozhodla drtivou většinou.

„Nevěříme, že ta žaloba může mít nějakou šanci, konec konců nepřipojilo se ani Slovensko, Německo ani další země, nebyla to nějaká divoká debata,“ uvedl Brabec, aby dodal: „My jsme nakonec spolu s ostatními zeměmi se svými námitkami neuspěly. Máme ale právní i věcnou rovinu. Budeme v dalších měsících jednat ještě o dalších dopadech, ale stojí to mimo tu žalobu.“

MPO se v materiálu mimo jiné odvolávalo na odhady takzvané národní technické pracovní skupiny, ve které jsou zastoupeni provozovatelé klíčových energetických provozů České republiky. Ta tvrdí, že předpokládané náklady zavedení limitů podle rozhodnutí Bruselu povedou k navýšení už uskutečněných ekologizačních investic v průmyslu zhruba o 15 až 20 miliard korun.

Greenpeace: Česko se zařadilo mezi vyspělé země

Nutnost dalších investic v hodnotě 20 miliard zmínil v úterý také ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner (za ANO). „To povede ke zvýšení cen tepla a elektřiny, což může mít za následek poměrně rychlý rozpad centralizovaného zásobování teplem,“ napsal ČTK. Ministr upozornil, že Česko limity znečištění kritizovalo od začátku a do 107 spalovacích zařízení se kvůli omezení zplodin už dřív investovalo 40 miliard korun.

„Doufáme, že pan ministr Hüner se z této zkušenosti poučí a příště se podobných velmi špatných nápadů zdrží,“ uvedl ve středu vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský. „Z právního hlediska dává rozhodnutí České republiky nepřipojit se k polské žalobě smysl. Argumenty, na kterých Polsko staví svoji žalobu, jsou poměrně slabé, především procedurálního charakteru. Česká republika se dnes zařadila mezi vyspělé evropské země, které mají zájem o čisté ovzduší,“ dodala právnička ekologické organizace právníků Frank Bold Laura Haiselová.

Ministr Hüner se po celou svou profesní kariéru pohybuje v energetice a průmyslu. V letech 1994 až 2002 byl generálním ředitelem a předsedou představenstva Severomoravské energetiky, v letech 2004 až 2006 byl manažerem firmy ČEZ v Bulharsku. Na ministerstvu průmyslu působil už v letech 2006 až 2011, a to jako náměstek pro sekci průmyslu a energetiky. Mezi roky 2014 až 2015 pracoval jako předseda dozorčí rady a ředitel energetických zdrojů Vršanské uhelné finančníka Pavla Tykače. Od roku 2015 působil ve společnosti Siemens Česká republika.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa