Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Humr měl na klepetu „vytetované“ logo Pepsi. Ochránci bouří kvůli znečištění oceánů

Autor: Mii - 
2. prosince 2017
20:00

Neobvyklý objev učinili kanadští rybáři ve vodách Nového Brunšviku. V sítí jim skončil humr, jehož klepeto bylo pokryté logem sladké limonády Pepsi. Zvíře okamžitě vyvolalo bouřlivé diskuse nad mírou znečištění oceánů; nad věcí se pozastavila i organizace na ochranu životního prostředí Greenpeace.

O podivném humrovi média informovala Karissa Lindstrandová, kamarádka kanadských rybářů. Jelikož sama často konzumuje Pepsi, podivnou věc na klepetu okamžitě identifikovala. „Podívala jsem se na něj a okamžitě mi došlo, že je to logo Pepsi. Vypadalo to, jako kdyby to na klepetu měl od narození,“ vyprávěla žena o neobvyklém zvířeti americké televizi CBC.

Ona ani posádka nikdy nic podobného neviděli. Nechápou ani, jak se logo na humra dostalo. Podle některých spekulací zvíře vyroslo u plechovky Pepsi, která se nějakým způsobem dostala na dno oceánu  a do jisté míry s ní srostlo. Podle jiných se plechovka na humra obtiskla.

Lindstrandová si ale není jistá, zda to plechovka skutečně byla. Podle ní bylo logo rozpixelované, tudíž nemohlo pocházet z plechovky. Od plastové krabice také ne, protože by bylo větší. Nejvíc věc vypadala jako tetování. „Pořád nechápu, co to bylo,“ zamýšlela se Lindstrandová.

Miliony tun plastu v moři

Objev přichází uprostřed rostoucích obav ze zvyšující se míry znečištění oceánů. Každý rok se do nich dostane mezi 5 a 13 miliony tun plastu, který pak konzumují ryby, ptáci a další mořské organismy. Odborníci upozorňují, že současným tempem bude v oceánech do roku 2050 více plastu než ryb.

Biologové nedávno zdokumentovali skoro 38 milionů kusů plastů, vážících skoro 18 tun, které se dostaly na jedno z nejvzácnějších míst světa – korálový útes v jižním Pacifiku. Stovky krabů zde používaly plechovky a kosmetické nádoby jako své domovy, jeden se dokonce zabydlel v hlavě plastové panenky.

Krátce poté expedice do odlehlých oblastí Arktidy taktéž konstatovala, že zdejší pobřeží jsou plasty těžce znečištěná. Lahve a další odpad se na místo dostal pravděpodobně přes Atlantik z Evropy a Severní Ameriky.

Greenpeace: Neuvěřitelné

Na znečištění oceánů upozorňuje i Lindstrandová. „Když se plavíme po moři, tak to samozřejmě nevidíme. Ale na březích to vidět je a je to strašné,“ uvedla žena. Netypického humra nakonec jen vyfotila a umístila zpět do bedny s ostatními humry určenými na prodej. „Teď je mi to trochu líto, měla jsem si ho nechat. To je poprvé, co jsem něco podobného viděla. Zajímavý úkaz. Smutný, ale zajímavý,“ litovala svého rozhodnutí Lindstrandová.

Podle světové organizace pro ochranu životního prostředí Greenpeace je úkaz neuvěřitelný. Humr si podle nich podobný doplněk na klepetu určitě nepřál. Greenpeace to napsala na Twitteru.

krtek. ( 2. prosince 2017 20:30 )

pozoruhodné a ještě navíc je přehozená bílá s modrou...

Zobrazit celou diskusi