Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

V marketech už nebudou zdarma ani sáčky. Jinak moře místo ryb zaplaví plast

Autor: Michaela Bezvodová - 
21. června 2016
05:47

Vláda možná ve středu potvrdí konec igelitek zdarma. Od roku 2018 tak budou zpoplatněny všechny tzv. lehké plastové tašky, které jsou už nyní v některých obchodech k dostání za 1 korunu. Nebude se to zatím týkat mikrotenových sáčků, do budoucna se ale počítá i s tím. Iniciativa Bezobalu to hodnotí jako částečný úspěch, chystá se podpořit další obchodníky v bezobalovém prodeji. Světové ekonomické fórum totiž varuje, že bude do roku 2050 v moři víc plastu než ryb. Češi přitom na ekologii myslí, odpad třídí až tři čtvrtiny z nich.

„Češi jsou v recyklaci poctiví, podle čísel třídí odpad okolo 72 procent lidí,“ uvedla Jana Taušová z ministerstva životního prostředí pro Blesk.cz. Dodává, že mikrotenové sáčky prozatím z obchodů nezmizí, balicí materiál se naopak snižuje díky tomu, že si potraviny lidé odnesou v sáčku a nejsou baleny na kusy. 

Podle ministerstva se ale na evropské úrovni spotřeba mikrotenových sáčků řeší, takže ani těm se zákazy do budoucna nevyhnou. V Británii se za plastové sáčky a tašky platí, ve Francii igelitku neseženete ani za peníze a např. Slovensko a Rakousko uvažují i o zpoplatnění mikrotenových sáčků. Právě těmi se v obchodních řetězcích plýtvá nejvíce. Podle zakladatele organizace Bezobalu Petra Hanzela přitom nejsou sáčky potřeba, ale my jsme si jen zvykli je brát za léta jako samozřejmost.

„Je jen otázkou času, než bude EU tlačit i na jejich redukci. Mají spoustu nevýhod, které nejsou tak snadno viditelné, a to nejen ekologických, ale i ekonomických a zdravotních. My proto do Česka zavádíme koncept, který těmto problémům předchází – tzv. bezobalové obchody, kde si nakoupíte přesně tolik, kolik potřebujete, a platíte jen za jídlo, nikoliv za obalové materiály, balící linky, marketing a další náklady spojené s jednorázovými obaly,“ uvedl Hanzel pro Blesk.cz.



Podle něj spotřebitelé pochopí, že nic není zadarmo. Igelitové tašky si obchodníci započítávají do koncové ceny. Proto se nedá říct, že by byly zdarma. Hanzel si myslí, že po zpoplatnění tašek bude jasné, za co kolik peněz člověk vynaloží. „Nosit s sebou vlastní nákupní tašku tedy není jen ekologicky, ale i ekonomicky výhodné – nešetříte jen přírodu, ale i vlastní peníze,“ řekl.

Snahou iniciativy Bezobalu je umožnit nákup kvalitních a zdravých potravin na váhu. „Můžete si dovolit i kvalitnější potraviny, třeba v bio kvalitě. Opakovatelně použitelných obalů je celá řada – od plátěných pytlíků na suché potraviny či pečivo přes dózy z kvalitního plastu či kovu až po sklo. Na rozdíl od mikrotenových sáčků v nich jídlo nezmokvá a nedostanou se do něj škůdci jako do načatých jednorázových balení, z kterých se navíc mohou do potravin uvolňovat toxické látky,“ řekl Hanzel.

Iniciativa Bezobalu varuje před vytvářením odpadu. Iniciativa Bezobalu varuje před vytvářením odpadu. | Bez obalu

Sortiment v prodejně Bezobalu se skládá z trvanlivých potravin nebo třeba dochucovadel, ořechů a sušeného ovoce z Česka a různých států Evropy či Asie, ale také z Mauricia, Ekvádoru nebo Madagaskaru. V rámci testovacího prodeje provádí členové výzkum, aby mohli technologické i právní zázemí představit dalším obchodům. 

První konference o nulovém odpadu v ČR

Na začátku června pořádalo Bezobalu první českou konferenci o bezodpadovém životním stylu (tzv. zero waste) s názvem Bezobalu o Zero Waste, kde fenomén bezobalových nákupů představili.

Ještě letos spustíme osvětovou kampaň na obchod v plné verzi s širším sortimentem. Při přípravě obchodu budeme čerpat z know-how nasbíraného v testovací verzi prodejny, které chceme od roku 2017 šířit prostřednictvím manuálu, školení a konzultací pro vybrané zájemce o zprovoznění zero waste obchodů v regionech Česka,“ upozorňuje Hanzel.

O obchod s „nulovým odpadem“ má zájem mnoho lidí z celé republiky, kteří si chtějí ve svém regionu podobný krámek otevřít. Bezobalu jim k tomu může poskytnout za léta nasbírané zkušenosti z praxe. Teď sbírají z dotazníků data o preferencích zájemců o bezobalový obchod.

V příštím roce chceme připravit manuál a spustit program školení a konzultací tak, aby nemuseli celou tu dlouhou a trnitou cestu sami znovu vyšlapávat. Otevřít podobný obchod bez tuzemského precedentu není snadné, ale věříme, že touto cestou se podaří obchody rozšířit podobně rychle, jako se to teď děje v jiných evropských zemích, kde tamní průkopníci školí další desítky zájemců,“ upozornil Hanzel.

Podle informací ministerstva životního prostředí od roku 2007 stoupá podíl na recyklaci obalových materiálů. Za rok 2014 vzniklo na 219 tisíc tun plastového odpadu, z toho 58 procent bylo zrecyklováno a očekává se, že číslo bude spíše stoupat. 

Podle informací Světového ekonomického fóra bude do roku 2050 v oceánech více plastu než ryb. Každoročně se do oceánů dostane zhruba osm milionů tun plastu. Odborníci varují, že skrze trávic trakty ryb končí plastové mikročástice i v našich žaludcích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krtek. ( 21. června 2016 18:34 )

vzdyt to tam psali jasne, na tresne si vemete kybl, nejlepe plechovy , mimochodem i to je vyreseno , delaji se papirove sacky s pruhlednym bokem na teple pecivo. Radost budou mit patrne take pejskari, az nebudou mit vyrobky svych milacku do ceho zabalit, tady se pouzivaji prave ty mikrotenove od peciva - recyklace

majojo ( 21. června 2016 15:26 )

Letecky. Nebo po řece, jako úhoři.

ellenic ( 21. června 2016 13:09 )

Ještě je možné balit do lopuchu, ten by byl z ekologického hlediska v pořádku, na krájenou šunku malý lopuch, na kachnu velký lopuch, nejlépe dva . Na nákup si vezme každý roli papíru a nůžky a vždy si odstřihne potřebný kus. Když to bude lidumil, poskytne papír i tomu, kdo si jej doma zapomněl .

pajato73 ( 21. června 2016 12:40 )

at to zmeni na papirove, aspon bude mit Kramny v base co delat

sores ( 21. června 2016 12:28 )

Tak doufám že se budou alespoň potraviny dávat do papírových sáčků jako to bylo za komančů v tom našem žebráckém, rozvojovém Buranově které si říká Česko!!!

Zobrazit celou diskusi