Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Třídit odpad metodou hoří, nehoří? Ministerstvo podpoří pálení smetí

Autor: Matěj Smlsal - 
3. května 2016
06:31

Nový zákon o odpadech, který chystá ministerstvo životního prostředí, má zakázat skládkovat spalitelný odpad. Cílem je omezit skládkování a přimět občany více recyklovat. Proti tomu se ale bouří ekologové. Ti odkazují na zkušenosti ze zahraničí, kde zákaz vedl k tomu, že chuť recyklovat nestoupla a odpadu navíc shořelo mnohem víc než dřív. Ministerstvo tak podle nich nesmyslně podpoří pálení.

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA popisuje, že nyní se komunální odpad z černých popelnic odveze na skládku a tam se zahrabe. „Pokud ale ministerstvo zakáže skládkovat spalitelný odpad, většina ho poputuje do spaloven. Výsledkem zákazu skládkování spalitelných odpadů všude v Evropě byla výstavba dalších spalovacích zařízení a mnohem vyšší nárůst spalování odpadů před recyklací. Donutí to kraje stavět spalovny, protože většina odpadů je hořlavá, a nebude jiná možnost, co s tím odpadem udělat,“ varuje.

Ekologové poskytli Blesk.cz i konkrétní data, jak se zákaz skládkování spalitelného odpadu v zahraničí neosvědčil. „V Norsku stouplo spalování o 90 kilo na osobu, zatímco recyklace klesla o 24 kilo. V Rakousku po zavedení zákazu vzrostlo spalování o 26 kilo na osobu, zatímco recyklace poklesla o 15 kilo na osobu,“ sdělil Ivo Kropáček z hnutí DUHA.

U německých sousedů sice recyklace vzrostla o 40 kilo na osobu, což se dá považovat za úspěch, jenže spolu s tím vyrostl objem spáleného odpadu o přibližně 89 kilo na osobu.

Ekologové navíc upozorňují, že ministerstvo Richarda Brabce (ANO) do spalitelného odpadu chce zařadit odpady s výhřevností 4 MJ/kg. Kolem této hodnoty se pohybuje například už kuchyňský odpad – zbytky šlupek, jablek, jídla... „To by vedlo k pálení i nehořlavých odpadů,“ říká Kropáček.

Resort: Lidé budou více recyklovat

Ministerstvo životního prostředí obavy hnutí DUHA nesdílí. A předložilo hned několik argumentů, proč lidé budou nuceni více třídit, aby komunálního odpadu vyhazovali do popelnic co nejméně.

„Mezi tyto nástroje patří zvýšení poplatků za skládkování odpadů na skládkách. Dalším nástrojem je zavedení platby za odpady u občanů formou ‘zaplať tolik, kolik vyhodíš’. Dále pak například přímo zákonné ustanovení, že obce (jako původci odpadu) musí do roku 2020 povinně vytřídit a materiálově využít 50% komunálního odpadu – budou muset vystavět dostatečné množství kapacit na třídění a materiálové využití odpadu,“ sdělila Blesk.cz mluvčí Petra Roubíčková. Zákon má platit od roku 2024.

djaba ( 3. května 2016 20:26 )

Pokud separuji plasty , gumu ap. ,tak zbytky potravin ,papír i třeba pleny shoří bez problémů a myslím že slušně ekologicky .Popel je pak stabilní odpad a je ho výrazně méně , než plná popelnice domovního odpadu .

joudajoudovy ( 3. května 2016 08:25 )

hori, nehori? biomasa od zelenych si snad konecne doplnila znalosti a narodu na predvolebnich akcich ci bojich na barikadach, prozradi, ze slupka od bananu hori!!!

Zobrazit celou diskusi