Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko ročně vyprodukuje 24 milionů tun odpadků. Kolik z toho vyrobíte vy? Podívejte se!

Autor: Marcel Mihalik - 
23. dubna 2016
09:38

Co Čech, to možná muzikant, ale určitě 310 kilo komunálního odpadu ročně! Právě takovým množstvím zatížil každý z nás Zemi, která v pátek slavila svůj den. K tomu jí ještě řádně »naložil« průmysl… Data o tom shromáždil Český statistický úřad.

Celkem jsme v ČR schopní za rok vyprodukovat téměř 24 milionů tun odpadu! Potěšující zprávou je, že jsme se alespoň jeho část v posledních letech naučili třídit. A to včetně třeba autovraků.

„To je způsobeno zejména tím, že roste sběrná síť, a lidé tak mají ke třídění neustále blíže. Zároveň roste množství obalových materiálů uvedených na trh, což se pak promítá i do množství vytříděného,“ řekla Blesku mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Na to, aby byly barevné kontejnery téměř v každé ulici, přispělo ministerstvo v letech 2007 až 2013 díky evropským fondům 14 miliardami korun.

Temnější kapitolou jsou průmyslové odpady. Jejich největším producentem je stavebnictví, které jich v roce 2014 vyprodukovalo 9 409 942 tun. Zatímco se daří neustále snižovat množství tuhých emisí vypouštěných do ovzduší, těžko se vypořádáváme se stopami chemické výroby. Lidé z okolí ostravských lagun, kde po rafinerii Ostramo zbylo 200 tisíc tun jedovatých kalů, by o tom mohli vyprávět…

 

Co Čech, to 310 kilo komunálního odpadu ročně! Právě takovým množstvím zatížil každý z nás Zemi. Co Čech, to 310 kilo komunálního odpadu ročně! Právě takovým množstvím zatížil každý z nás Zemi. | Infografika: Blesk

intruder1 ( 23. dubna 2016 10:39 )

Hodně odpadků je tady ze Syrie a vůbec z jihu !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa