Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čím méně smetí v popelnici, tím méně zaplatíte. Brabec zkouší podpořit třídění

Autor: mts - 
19. února 2016
09:35

Zatímco nyní platíme za popelnice paušálně, ministerstvo životního prostředí Richarda Brabce (ANO) přišlo s návrhem na změnu. Cílem je donutit obyvatele nosit ještě více věcí do kontejnerů na tříděný odpad. Čím prázdnější popelnice bychom měli, tím méně bychom platili. Informuje o tom páteční MF DNES.

Způsob „Platíš, kolik vyhodíš“ funguje už v řadě měst Česka. „Platit paušál na hlavu není motivující k recyklaci. Kdo bude třídit, měl by platit méně než dosud,“ uvedl vedoucí odboru na ministerstvu životního prostředí Jaromír Manhart.

Svaz měst a obcí se ale myšlenky obává. Mimo jiné proto, že lidé podle něj budou víc odpadu pálit a vozit na černé skládky, aby popelnici zaplnili minimálně.

Navíc by se musel vyřešit problém se sídlišti, kde popelnici využívá velké množství lidí. Navíc se stává, že smetí tam jezdí vyhazovat i „cizí“, aby měli ve své nádobě prázdněji.

Nicméně v Mikulově na Břeclavsku mají s placením na základě toho, kolik toho člověk vyhodí, dobré zkušenosti. Obyvatelé hradí roční taxu, ze které se odčítají slevy podle toho, jak plnou popelnici měli nebo kolik toho vytřídili. „Je to funkční model, nejsou s tím zásadní problémy. Lidi to skutečně motivuje k třídění,“ pochvaluje si Miroslav Hyrš, jednatel firmy STKO, která sváží v Mikulově odpad.

Kdyby novela prošla, lidé by mohli konečně víc začít třídit bioodpad. Ten obvykle tvoří až polovinu veškerého komunálního odpadu.

kinki ( 21. června 2016 11:13 )

V lepsom pripade zrusila. V tom horsom, co je realnejsie zdrazeju zalohy. Tak to bolo aj so zateplovanim budov. Lakali ludi, aby zateplovali bytovky, ze usetria na teple, a teplarne potom zdrazeli poplatky, lebo im klesli trzby.

zednik ( 19. února 2016 17:40 )

Nakonec to dopadne tak, že budou svážet poloprázdné popelnice a zdraží se o 100% poplatky za odvoz odpadu. Protože se firmě nevyplatí jezdit místo 1x týdně . Budou jezdit 1x za 14 dní, ale za stejné peníze. Navíc v popelnicích bude pak 14 dní hnít a smrdět cosi, co se vytřídit nedá.

djaba ( 19. února 2016 14:23 )

 Když se bude odpad vážit ,lidé těžší věci hodí na černou skládku .Popelnice je povinná ,tak aby se neřeklo ,nějaký ten papírový pytlík tam hodí .

rendypie ( 19. února 2016 10:29 )

 aky už to tady bylo s vodou, šetřením šla spotřeba dolů a dodavatelé měli nízké tržby a vymlouvali se na nedostatečné finance na opravu vodovod. sítě, tak vodu neustále zdražují. Tak k čemu je to dobrý ???

Zobrazit celou diskusi