Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Ústavní soud se zastal pacientů. Nemocnice zpětně nedostanou poplatky za pobyt

Nemocnice nemohou vymáhat zpětně poplatky za pobyt z doby, kdy tak stanovil zákon. Rozhodl o tom Ústavní soud.
Nemocnice nemohou vymáhat zpětně poplatky za pobyt z doby, kdy tak stanovil zákon. Rozhodl o tom Ústavní soud.  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: ČTK, kle - 
10. února 2016
09:22

Zdravotnická zařízení už nemohou zpětně vymáhat poplatky za lůžkovou péči za období, kdy zákon stanovoval denní sazbu 100 korun. Postavil se proti tomu Ústavní soud (ÚS), který poplatek v roce 2013 zrušil. Dodnes ale pokračovalo mnoho sporů mezi nemocnicemi a pacienty. Řešily je soudy po celém Česku, některé mohly vyústit v exekuce. Tam, kde nemocnice své nároky dosud nevymohly, už neuspějí, vyplývá ze zveřejněného nálezu Ústavního soudu.

„Pokud Ústavní soud v minulosti řekl, že určité ustanovení zákona odporuje ústavnímu pořádku, nelze je poté použít jako právní základ pro přiznání nároku na zaplacení poplatku,“ vysvětlil soudce zpravodaj Pavel Rychetský.

Loni ovšem ÚS v jiném sporu stanovil, že starší dluhy z období šedesátikorunové hospitalizační sazby lze po pacientech vymáhat i nadále.

Ve středu soud zamítl ústavní stížnost Psychiatrické léčebny Šternberk ve sporu o 1100 korun za dvoutýdenní hospitalizaci v létě 2012. Okresní soud ve Svitavách původně žalobu nemocnice proti pacientovi s omezenou svéprávností zamítl s vysvětlením, že dlužný regulační poplatek neměla vymáhat po nemocném, ale po jeho opatrovnici. Svitavský soud při tom odkázal na dřívější nález ústavních soudců, podle kterého mají zdravotnická zařízení takový nárok uplatňovat u zákonných zástupců dětí, a ne po dětských pacientech samotných.

Podle nového rozhodnutí ÚS však nejde o správnou paralelu. „V daném případě nelze mezi zákonného zástupce nezletilého dítěte a opatrovníka nesvéprávné osoby dát takové rovnítko, protože opatrovník nemá vyživovací povinnost k té osobě, která má omezenou svéprávnost,“ uvedl Rychetský.

Poplatek za pobyt v nemocnici původně činil 60 korun. Po jeho zvýšení na 100 korun za den jej v roce 2013 přezkoumal ÚS a s několikaměsíčním odkladem poplatek zrušil. Důvodem bylo zejména jeho paušální uplatňování na všechny pacienty. Vláda jej poté už neobnovila ani v původní výši.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi