Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kotlíkové dotace mizí krajům pod rukama. Na co se nejčastěji ptáte?

Autor: poe, zst - 
28. ledna 2016
07:47

Už v deseti krajích se rozběhly takzvané nové kotlíkové dotace. Z eurofondů se v tuto chvíli rozdělují na ekologičtější kotle v Česku tři miliardy korun. V Královéhradeckém a Zlínském kraji už lidé dokonce všechny peníze rozebrali. Kdo zaváhal, musí si tedy počkat. Nejpozději za dva roky se uvolní další část peněz. Do roku 2020 chce ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyměnit sto tisíc kotlů.

Původně měli lidé na další peníze čekat dva roky, pokud se ale peníze brzy vyčerpají a uzavře se veškerá administrativa, může další tři miliardy uvolnit rezort i dříve. „Zájem mě nejenom těší, ale také jsme ho předpokládali, takže pro MŽP nebude problém vyhlásit další vlnu kotlíkových dotací třeba i o půl roku dříve. Kraje ale musí nejdříve současné prostředky kompletně vyčerpat a také vyhodnotit 1. vlnu dotací,“ řekl ministr Richard Brabec (ANO).

Tradičně velký zájem o kotlíkové dotace ale přináší řadu otázek, protože v přidělování došlo k dílčím změnám. Tady jsou nejčastější dotazy a odpovědi ministerstva:

1. Jsou podmínkou k získání dotace mikroenergetická opatření nebo zateplení?

Ne. Tzv. mikroenergetická opatření je nutné provést, pouze pokud rodinný dům nesplňuje požadavky na minimálně klasifikační třídu C dle průkazu energetické náročnosti. Pro získání dotace postačí realizovat alespoň jedno z opatření ze seznamu.

2. Je možné získat dotaci i na kotle vyměněné před vyhlášením dotace? Jaké je rozhodné datum nákupu kotle?

Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj stanovily časovou způsobilost čerpání dotace pro fyzické osoby od vyhlášení krajské výzvy (Vysočina od 17. 12. 2015, Jihomoravský kraj od 18. 12. 2015). Ostatní kraje zachovaly časovou způsobilost jako datum vyhlášení programu MŽP, tj. od 15. 7. 2015. Pokud si někdo pořídil nový kotel před těmito daty, může při splnění podmínek získat podporu z programu Nová zelená úsporám.

3. Je možné žádat o podporu na zdroj, který není uveden v Seznamu registrovaných výrobků?

Ano, je to možné. Žadatel ale musí být schopen deklarovat plnění technických parametrů definovaných programem. Tyto dokumenty si musí zajistit u výrobce/dovozce. Dokumenty předá na příslušný krajský úřad.

4. Musím mít na výměnu kotle nebo mikroenergetické opatření zpracovaný projekt a kým?

Ne. Projektová dokumentace není podmínkou poskytnutí podpory. U komplexnějších projektů ale doporučujeme zpracovat, můžete ji následně započíst do nákladů.

5. Jsou dotace určeny rovněž na výměnu starých kamen, kotlů na plyn nebo elektrického zdroje?

Ne. Dotace jsou určeny pouze na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním. Podporu je možno poskytnout i v případě, že je rodinný dům vytápěn dvěma zdroji (jedním z nich je kotel na pevná paliva). Pak je nutné prokázat, že kotel na pevná paliva plní funkci hlavního zdroje vytápění.

6. Mohou být žadateli také právnické osoby?

Ne, dotace jsou určeny pouze pro fyzické osoby. Právnické osoby mají možnost při splnění podmínek získat podporu na výměnu zdroje tepla z programu Nová zelená úsporám.

7. Jsou náklady na energetického specialistu uznatelnými náklady?

Ano, tyto výdaje je možno zahrnout do způsobilých nákladů.

8. Platí dotace i na vyvložkování komínu?

Ano. Do způsobilých nákladů je možno zahrnout všechny nezbytné náklady související s uvedením nového kotle do řádného provozu.

9. Probíhá proplacení peněz za výměnu kotle pouze zpětně, tzn. až po jeho výměně?

Středočeský a Liberecký kraj budou proplácet způsobilé výdaje zpětně, ale nabízejí i možnost poskytnutí záloh. Ústecký kraj zaplatí výměnu kotle přímo dodavatelské firmě, žadatel tedy, kromě jeho příslušného podílu, nemusí předem platit. Většina ostatních krajů proplácí dotaci zpětně.

10. Vztahuje se dotace i na chatu nebo rekreační objekt?

Ne. Týkají se pouze rodinných domů do 3 bytových jednotek.

11. Jak ministerstvo kontroluje, jaký kotel si lidé ve skutečnosti pořídí? Fungují nějaké kontroly?

Za administraci kotlíkových dotací jsou zodpovědné kraje. Kontroly jsou jak administrativní, tak budou probíhat přímo na místě. Mohou proběhnout i metodou náhodného výběru. Každý žadatel má povinnost zajistit minimálně 5letou udržitelnost vyměněného kotle a kdykoliv v té době může přijít kontrola. Žadatel také už při přiznání dotace prohlašuje, že kontrolu kotle ve svém domě umožní.

12. Žadatel realizoval výměnu zdroje v předstihu a nedisponuje fotografiemi původního kotle ani potvrzením o ekologické likvidaci. Může žádat o podporu?

Ne.

13. Je nutné k žádosti předkládat Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB)?

Pouze tehdy, pokud žadatel prokazuje plnění energetické náročnosti rodinného domu stávajícím stavem v úrovni energetické náročnosti třídy C.

14. Musí dojít k likvidaci původního kotle, nebo je možnost ponechání jako zálohy?

Ano, musí dojít k ekologické likvidaci kotle. Využití jako zálohy není možné.

15. Kdy je způsobilým výdajem realizace (rekonstrukce) otopné soustavy?

Náklady na realizaci či rekonstrukci otopné soustavy je možno považovat za způsobilé pouze tehdy, pokud jsou jednoznačně vyvolány realizací nového zdroje.

moiaza ( 28. ledna 2016 10:46 )

Každý, kdo s snaží v této republice chovat ekologicky, nebo žít zdravě, dříve nebo později na to doplatí. Za dobrý úmysl se tvrdě platí.

moiaza ( 28. ledna 2016 10:44 )

 Mě tak lehce už nenachytají. Pamatuji doby, kdy vláda propagovala elektrické topení a slibovala dotace. Naletěl jsem. Pořídil jsem si el. topení a dotace jsem nedostal. Budiž, to bych ještě přežil. Když si řada domácností také pořídila el.topení, zdražili elektriku tak, že mnoho lidí přešlo znovu na kotle s tuhými palivy. Všichni se hrnou na dotace nových kotlů. Počkejte na celkový efekt. Až ty kotly budete mít, ceny peletek a ostatního paliva tak prudce stoupnou, že budete rádi když oprášite různé pecky, krby a pod. Nemluvě o tom, až se vám začnou kotle kazit. S poruchovosti se musí počítat. Já už vládě za hlupáka nebudu. Mám své zkušenosti a na dotace jim kašlu.

Zobrazit celou diskusi