Projekt Praha 2 nazvala „Čistá dvojka“. Na deseti místech městské části jsou instalovány černé popelnice s hnědým víkem, které mají za úkol zlepšit životní prostředí, ulevit kanalizační síti od zatížení oleji a odevzdat je k dalšímu zpracování. V praxi to funguje tak, že použitý tuk se přefiltruje od zbytků jídla, nalije do PET lahve, uzavře a lahev vhodíme do této speciální popelnice.

„Nádoby byly vyvezeny dvakrát, po prvním svozu bylo ze všech deseti stanovišť pouze 25 litrů oleje, druhý svoz byl úspěšnější, bylo to již 50 litrů oleje z domácností,“ vysvětluje pro Blesk.cz Dana Havránková z městské části Praha 2.

Občanů Prahy 2 se finančně nový druh recyklace nedotkne, jelikož společnost Komwag tuto službu pro městskou část provádí zdarma.

Dá se říci, že množství těchto potravinářských olejů má vzrůstající trend, přesto se jedná o pilotní projekt a zatím dochází i ke zneužívání těchto sběrných nádob k odkládání směsného komunálního odpadu a plastového odpadu. Ze zkušeností z jiných regionů víme, že dochází k výraznému zlepšení stavu vytříděného odpadu zhruba po roce zavedení takovéto nové služby,“ uvedl Luděk Prchal, vedoucí divize odpadů společnosti Komwag. 

„Občanům se prospěšnost správného zacházení s použitým olejem snažíme vysvětlovat v médiích či na akcích, kterých se MČ Praha 2 s informačním stánkem účastní,“ dodává Havránková.

Odpadové oleje se přidávají k pohonným hmotám, při výrobě tepelné a elektrické energie, v lesnictví či stavebnictví. 

Sběrná místa olejů v Praze 2:

Pod Slovany – Plavecká (Nové Město)

Koubkova 1 (Nové Město)

Václavská 20 (Nové Město)

Sekaninova 30 (Nusle)

Sázavská 13 (Vinohrady)

Vinohradská 38 (Vinohrady)

Londýnská – Záhřebská (Vinohrady)

Polská 4 (Vinohrady)

U Kanálky 8 (Vinohrady)

Vratislavova 16 (Vyšehrad)

Fotogalerie
2 fotografie