Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Liberec má nové logo za statisíce: „To je překlep?“ ptají se místní

Autor: deb - 
9. března 2017
11:13

Liberec má po šestnácti letech nové logo. Červený nápis s malou stříškou vlevo, za který radnice zaplatila 315 tisíc korun. Nové logo rozdělilo město na dva nesmiřitelné tábory. Na informaci upozornil iDnes.cz.

Dle odpůrců na sociálních sítích stříška připomíná překlep na klávesnici a vytvořené písmeno z Googlu databáze. Naopak příznivcům logo přijde jednoduché a výstižné. Respektuje současné trendy v designu.

Podívejte se na východ slunce na Ještědu, takhle vypadá z dronu:

Video  Ranní rozbřesk pod Ještědem. Nádhera natočená z oblaků  - David Malík, Matěj Šrám, Hudba: Holland-Smith Jeremy - Arcing, studio Fontána - Imagem Production Music
Video se připravuje ...

Autorem loga je Ondřej Zámiš, pražský designér. Vybrala ho sedmičlenná porota ze 163 prací, které do soutěže dorazily. Zámiš má na kontě vizuály centra UNESCO v Kutné Hoře. „Moderní logo musí být jednoduché, zapamatovatelné a umožňovat určitou hravost, co se týče barevnosti a použitých grafických motivů,“ uvedl pro Blesk.cz designér.

Vybral proto znak, který zjednodušeně symbolizuje Ještěd, dominantu města v kombinaci s jednoduchým nápisem Liberec. „Tato základní podoba pak umožňuje další aplikace, jako je psaní v normálním textu, na sociálních sítích a podobně,“ vysvětlil Zámiš.

Nová loga měst často budí rozporuplné reakce a nejinak tomu bylo i v případě Liberce. „Logo nejde posuzovat podle jednoduchého obrázku, je to o tom, co všechno ty prvky umožňují a jaký jednotný styl nabízejí. Tyhle široké konotace samozřejmě veřejnost úplně nezná, je potřeba dát logu nějaký čas, ta aplikace pak ukáže, co všechno umožňuje,“ dodal autor vítězného návrhu.

Radnice města počítá s tím, že reakce na nové logo budou dvojí. „Chce to čas, aby se s novým vizuálním stylem veřejnost sžila, a bude nějakou chvíli trvat, než jej přijme za své. V Ostravě se také lidé bouřili, když za půl milionu přišli s novým logem v podobě tří vykřičníků,“ říká Tibor Batthyány, primátor města.

Co na nové logo říkají designéři a lidé?

„Vadí mi, že za ty peníze není logo dostatečně graficky vymazlené a že font připomíná ten nejobyčejnější, jaký lze jen použít. Přijde mi, že stříška jako symbol Ještědu je použitá jen jako úhybný manévr, aby se nemuselo za použití jeho siluety platit. Mimochodem, kombinace stříšky a velkého písmena L připomene leckterému programátorovi jeden z příkazů v operačním systému Linux,“ řekl liberecký internetový specialista Richard Bauner, který je novým vizuálem města znechucen.

„Nové logo mě baví. Rozhodně za tím stojí koncept. Bude mě to bavit až ho uvidím v širší souvislosti, například v řešení nějaké publikace. Logo je jednoduché, výstižné. Liberec se bude konečně definovat,“ sdělil designér a výtvarník Petr Gebrián, kterému se logo líbí.

Logo rozděluje odborníky a na sociálních sítích i Liberčany. „To myslíte vážně? Liberec má jako logo překlep na klávesnici? Červený Liberec má v logu červenou pyramidu? Tohle je výsledek soutěže za 315 tisíc,“ ptá se Petr Kusko na oficiálním facebookovém profilu města. Naopak Soňa Dermeková oponuje: „Náhodou se mi to zdá graficky čistý, ale vážně se bavím nad tím, jak tady tomu každý rozumí.“

„Je to dobrá volba, přesvědčivý vizuál styl pro každodenní použití. Pan Zámiš je zkušený grafik a v rozpracovaných aplikacích jeho návrh získává živost,“ řekl, člen poroty Rostislav Vaněk, který logo oceňuje.

Liberec získal originální logo za 315 tisíc korun a hlavně grafický manuál, který přináší pravidla, jak s logem pracovat, aby mělo pokaždé jednotný vizuální styl. „K současnému logu starému zhruba šestnáct let, kterému dominuje silueta Ještědu společně s radniční věží, manuál chyběl. Podle toho to také vypadalo, grafický styl nebyl jednotný,“ vysvětluje náměstek Ivan Langr.

kukuku ( 9. března 2017 12:36 )

Jak to "za nic" - nejvíc práce dalo vygenerování keců kolem těch dvou znaků na klávesnici "^L"

mamlas ( 9. března 2017 12:21 )

Za ty prachy to bude moc pěkná dovolená a za odměnu tam sebou vezme i primátora.

agfor ( 9. března 2017 12:15 )

Zase si nějaký kamarádíček primátora potřeboval "vydělat" na dovolenou ? Mohl alespoň vymyslet něco rozumného za ty prachy.

kukuku ( 9. března 2017 12:06 )

Někde jsem četl (a nebyl si jistý jestli je to pravda), jak získal fotbalový klub Juventus Turín nové logo. Pavel Nedvěd nechal rozeslat na mobily všem žákům v mládežnických oddílech úkol "Nakresli a pošli nové logo Juventusu". Posbírali odpovědi, vybrali a nové logo bylo na světě rychle a zadarmo - bez korupce, finančních "transferů" mezi designery a hodnotící komisí. U těchto vývorů stejně člověk nepozná, co je dílo studované hlavy a co od úplného laika.

Digitt ( 9. března 2017 11:38 )

Vydělat si za dvacet sekund přes tři sta klacků to je mazec

Zobrazit celou diskusi