Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jděte do p*dele!“ Filipínský prezident se pustil do politiků EU. „Jste banda debilů“

Autor: Darina Jíchová - 
13. října 2017
17:40

Filipínský prezident Rodrigo Duterte vyhrožuje, že do 24 hodin ze země vyhostí všechny vyslance Evropské unie. Tvrdí, že se EU snaží Filipíny vyloučit z OSN. Ve své ohnivé řeči oznámil, že nebude tolerovat vměšování EU do vnitropolitických záležitostí svého státu.

Narážel pravděpodobně na kritiku EU v záležitosti krvavé protidrogové války, ve které policie zabila nejméně 3 850 lidí.  Aktivisté varují, že se jedná o potenciální zločiny proti lidskosti. Duterte však nehodlá od své politiky odstoupit.

„Jen tak nám řekli: Budete vyloučeni z OSN. Jen do toho, parchanti,“ řekl Duterte na tiskové konferenci. Evropské státy podle něho také využívají toho, že Filipíny jsou chudá země. „Dáváte nám peníze a myslíte si, že to tu pak můžete řídit. To ale nedopustíme, kolonizaci už dávno odzvonilo. Jděte do prdele,“ dodal.

Duterte uvedl, že je připraven ze země „vykopnout“ všechny evropské velvyslance, pokud se jejich vlády pokusí „vyštípat“ Filipíny z OSN. „Myslíte si, že jsme banda debilů, ale to jste akorát tak vy. Opusťte moji zemi do 24 hodin,“ vyzval politiky ze zemí EU. Evropská unie nepodnikla žádné kroky proto, aby Filipíny zbavila členství v OSN. Duterte během své řeči nevysvětlil, čím je jeho obvinění podložené.

Mluvčí prezidenta se snažil situaci „vyžehlit“

Mluvčí prezidenta Ernesto Abella prohlásil, že prezidentova slova byla projevem jeho „naprostého rozhořčení“ nad kritikou, která se snesla na jeho vládu. V pondělí se v Manile sešlo několik zákonodárců, kteří se vydávali za součást diplomatické mise EU, a odsoudilo krvavé zásahy policie proti drogovým gangům. Abella také uvedl, že Duterteho jednání bylo oprávněné.

„Jejich nezodpovědná prohlášení a protesty podkopávají vládu prezidenta Duterteho a jejich vměšování se do našich záležitostí narušuje náš status suverénního státu,“ řekl Abella. „Prezident jejich chování dlouho toleroval, nyní se však rozhodl tomu učinit přítrž.“

Prohlášení EU

Evropská unie okamžitě zveřejnila prohlášení, ve kterém se pokusili uvést věci na pravou míru. Kritici prý nepatří mezi politiky, které na Filipíny vyslali. EU si přeje s prezidentem Dutertem dál spolupracovat v OSN.

„Evropská unie a Filipíny spolu mají blízký vztah. Naše společná práce je velmi produktivní, zvláště pak v kontextu OSN,“ stálo v prohlášení EU. Je ale pravda, že v loňském roce vyslovil europarlament obavu nad obrovským počtem lidí, kteří při potlačování drogové války na Filipínách zemřeli. EU následně prezidenta Duterteho vyzvala, aby „zastavil mimosoudní popravy a zabíjení“.

Duterteho cesta k moci

Duterte loni vyhrál prezidentské volby, hlavní bodem jeho kandidatury bylo právě to, že zastaví nelegální prodej drog, nechal se dokonce slyšet, že „s radostí zmasakruje“ přes 3 miliony drogově závislých. Spousta Filipínců tvrdé policejní zátahy schvaluje, podle průzkumu z minulého týdne však prezidentova obliba rapidně klesá.

Video  Filipínský prezident poslal Obamu k čertu.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

vavrjan ( 14. října 2017 16:23 )

Fandím mu. To je správný prezident. Od těch netáhel z EU si nenechá radit. Když chce vymítit drogovou scénu, tak musí asi ještě více zločinců poslat na onen svět. Kdyby to dělali ty netáhla z EU, tak tady máme pouze naši rasu. EU zapleveluje Evropu .

pjotri ( 14. října 2017 13:26 )

Konecne ma nekdo koule to rict na plnou hubu!!! Kdyby kandidoval u nas, dal bych mu svuj hlas.. Drzim ti palce, hochu!

Nezadat ( 14. října 2017 09:01 )

On bojuje proti drogám a jak amici tak většina svin.í z EU obchoduje z drogami a on ohrožuje jejich zisky a proto tolik debilníh řečí o humanitě.

klimap ( 14. října 2017 03:51 )

Mě se ten pán docela líbí.

cicihala ( 13. října 2017 23:47 )

Filipínský president má recht!

Zobrazit celou diskusi