Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Je to zázrak!“ Holčičku našli živou po výbuchu sopky v troskách domu

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
6. června 2018
13:10

Počet obětí po výbuchu guatemalské sopky Volcán de Fuego neustále narůstá, úřady zatím mluví o 70 lidech. Záchranáři mají rovněž nahlášeno 192 pohřešovaných osob. S tím, jak pokračuje prozkoumávání postižených oblastí, se naděje rodin doufajících, že jejich příbuzní přežili, snižuje. Policistům ve zničené vesnici El Rodeo se však z domu částečně pohřbeného pod lávou, sutí a sopečným popelem podařilo zachránit několikaměsíční holčičku, informoval o tom deník Daily Mail.

Pátraní po možných přeživších pokračuje. Záchranné akce jsou náročné a časté otřesy, proud nové lávy či toxické výpary a popel ji ještě ztěžují. Policisté, hasiči a vojáci společně prohledávají zasažená místa. Jednomu z policistů se ze zničeného domu podařilo vytáhnout malou holčičku. „Je to zázrak, je v pořádku, bez zranění. Možná se nadýchala prachu a popelu, který byl všude,“ uvedli záchranáři.

„Špatně se nám tady dýchá, vzduch i země jsou pořád žhavé. Kvůli zemětřesení je to tady nestabilní, žár nám taví boty a my nemůžeme skoro chodit. Myslel jsem, že nikdy nikoho nezachráníme, nacházíme jen těla a pak jsme našli tu holčičku. Nemůže jí být ani rok. Včera jsme odkrývali těla dětí i dospělých, byla to hrůza,“ popsal situaci dobrovolný hasič Mario Cifuentes.

Počet mrtvých stoupá

Guatemalský koordinační úřad pro katastrofy (CONRED) uvedl, že oficiální počet mrtvých je 70 osob a pohřešovaných je 192. Neoficiální statistiky jsou prý mnohem vyšší. Ředitel úřadu Sergio Cabañas uvedl, že předpokládají, že obětí bude přes sto. Obavájí se ale, že jich nakonec může být i dvojnásobek. „Většině pohřešovaných se před lávou nepodařilo utéct,“ uvedl Cabañas.

S touto smutnou pravdou se pokouší vyrovnat stovky Guatemalců, mezi nimi i Eva Ascónová. Během útěku z jejich vesnice nacházející se na úpatí vulkánu ztratila přehled o tom, kde je zbytek její rodiny. „Moji rodiče, bratři a sestry, šest neteří a synovců a další příbuzní a přátelé, ztratila jsem úplně všechny. Dlouho jsem věřila, že mi záchranáři přijdou říct, že je našli živé, ale…,“ příběh Ascónové není ani zdaleka ojedinělý.

První pohřby

Desítky lidí čekají na dobrou zprávu, že jejich rodiny byly zachráněné. Úřady se je snaží připravit na nejhorší a lidé se pomalu smiřují s tím, že jejich blízcí jsou po smrti. Ascónová čeká, zda budou alespoň nalezena těla její rodiny, aby je mohla identifikovat a pohřbít. „Dejte nám možnost, abychom mohli těla identifikovat. Nepohřbívejte je bez totožnosti,“ vyzvala Ascónová úřady.

Ze sopky neustále vyvěrá láva, záchranné akce komplikují také vylétávající sopečné kameny a toxické plyny. Situaci zhoršují také drobná zemětřesení, při kterých se mnoho domů sesunulo. „Zhoršující se stav komplikuje naši práci. Ze sopky stoupá sloupec popele, který se kvůli větru šíří na západ a severozápad a snižuje viditelnost,“ uvedl CONRED. Hrozí nebezpečí silných dešťů, které můžou vyvolat povodně a sesuvy bahna.

Ve městě Alotenango nacházejícím se několik kilometrů východně od vulkánu začaly první pohřby. „Celý náš dům zničila láva, uvěznila uvnitř moji rodinu. Mé tři syny, dvě dcery a mé vnuky. Zemřela tam také moje matka, sestry, synovci a neteře,“ sdělila tisku žena z vesnice Los Lotes. Příbuzné se jí podařilo identifikovat, proto mohla začít přípravy na pohřeb.

Zobrazit celou diskusi